Onderwerp: RE: Ingezonden brief: leefklimaat Paterstraat
Van: Hans van Hooft
Datum: 11-7-2016 17:48

Geachte Kerngroep Paterstraat,

 

Graag wil ik reageren op uw e-mail van 27 juni.

Ik kan mijzelf voorstellen dat u, vanuit de door u beschreven missie van de kerngroep, mijn antwoorden op de vragen van de heer De Jong onbevredigend vindt.

Dat laat onverlet dat met de reactie is geprobeerd u een zo volledig mogelijk beeld te geven. Ik herken mij dan ook niet in uw suggestie dat de gemeente informatie achterhoud en rookgordijnen opwerpt. Voor een goede samenwerking tussen de kerngroep en de gemeente is juist openheid en eerlijkheid onontbeerlijk. Graag werken wij samen met u aan een betere Paterstraat. Respect voor elkaars doelen en mogelijkheden is daarbij een vereiste.

 

Door u zijn opmerkingen gemaakt op de antwoorden. Als reactie daarop wil ik aangeven dat, zoals ook in ons gesprek van 19 februari al is verteld, er geen mogelijkheden zijn om op korte termijn de ultieme verbeteringen in de Paterstraat aan te brengen. De reden daarvan zijn de beperkte budgetten en de daarop afgestemde werkwijzen. De antwoorden zijn daarop ook gebaseerd en op dat punt ook duidelijk. Het heeft m.i. daarom geen toegevoegde waarde om schriftelijk in te gaan op uw opmerkingen. De gemeente heeft op dit ogenblik niet meer te bieden. Ik stel voor in een volgend overleg uw punten wel te bespreken.

Na de vakantieperiode wordt een nieuwe verkeerstelling uitgevoerd in de Paterstraat. Indien u een voorkeur heeft voor een exact tijdstip en locatie hoor ik dat graag. De aanwezigheid van een lantaarnpaal, om de telkast aan vast te maken, is een vereiste.

De door u gevraagde documenten worden u zo spoedig mogelijk toegestuurd. Omdat niet iedereen van de betrokken beheertaken aanwezig is, zal dat in 2 fases gebeuren. De bestanden van de riool- en weginspectie ontvangt u zo meteen via Wetransfer.

 

Zoals eerder al aangegeven wordt er nadat ook het onderzoek naar oplossingen voor de wateroverlast beschikbaar is, een afspraak met u gemaakt over vervolgstappen.

De uitslag van dat onderzoek laat langer op zich wachten dan gehoopt. Ik hoop u begin september uit te kunnen nodigen.

 

Met vriendelijke groet,

Hans van Hooft
Beleidsadviseur Openbare Ruimte


Verzonden: maandag 27 juni 2016 9:32
Aan: Hans van Hooft
Onderwerp: Re: Ingezonden brief: leefklimaat Paterstraat

 

Geachte heer van Hooft,

 

Hartelijk dank voor het beantwoorden van onze vragen. Ondanks uw bereidheid ons informatie te verschaffen zien wij helaas weinig of geen voortgang, tijdspaden en verwacht resultaat.

Na het lezen lijkt onze conclusie als volgt:

 

A.      Realiseert de Gemeente zich dat alle bewoners van de Paterstraat ontevreden zijn met de voorzieningen en de inrichting van hun straat?

B.      Als de Gemeente zich dat realiseert is zij dan bereid er iets aan te gaan doen, inclusief het vinden van budget?

 

Wij geven u onderstaand in blauwe tekst onze reactie op uw antwoorden.

 

Wij als kerngroep hebben een duidelijke missie, het verbeteren van het leefklimaat van de Paterstraat. Daarvoor willen we zelf ons een beeld scheppen van mogelijkheden voor verbetering, op basis van harde feiten. De Gemeente heeft een aantal van die harde feiten die zij echter nog niet met ons deelt en lijkt een rookgordijn te plaatsen rondom de verplaatsing van de zandbedrijven. Dat kan misschien in het gemeente (of ander) belang zijn, echter niet in het belang van de bewoners van de Paterstraat.

 

De insteek in de beantwoording van onze vragen lijkt bij de Gemeente te liggen in het kader van de onderhoudswerkzaamheden welke de weg 15 jaar vooruit moeten helpen,
terwijl onze insteek is verbeteren van het leefklimaat.

Gezien de antwoorden van de gemeente lijkt het erop dat de afdeling Realisatie en Beheer zich richt op korte termijn plannen: onderhoudswerkzaamheden, voor de rest is geen geld.

Het moge duidelijk zijn dat bewoners niet akkoord kunnen gaan met slechts de door de gemeente geplande asfalteringswerkzaamheden.
Als overal verbodsborden voor vrachtverkeer verschijnen, de Paterstraat een nieuwe asfalt laag krijgt en de Zandmeren worden gerevitaliseerd, kunnen wij wel raden hoe 'autonome verkeersontwikkeling' eruit gaat zien.

Te lang is de straat zoet gehouden met plannen voor een Zandmerenroute, verplaatsing van zandbedrijven en vooruitzichten op de daadwerkelijke inrichting als erftoegangsweg.
De straat vraagt om een helder plan met tijdspad voor verbetering van het leefklimaat. Daarvoor zijn antwoorden nodig op onze vragen.

Wij willen graag de huidige situatie in kaart brengen en met de gemeente werken aan een plan voor verbetering van het leefklimaat.

Wij willen graag met beleidsmakers rond te tafel om de korte – en lange toekomst van de straat te bespreken en te begroten.

 

Vriendelijke groet,

 

Kerngroep bewoners Paterstraat

Janus Liebregts, Thea van Hooft, Kees de Jong


Van: Hans van Hooft
Verzonden: donderdag 26 mei 2016 17:57
Onderwerp: FW: Ingezonden brief: leefklimaat Paterstraat

 

Geachte heer De Jong,

 

In uw mail van 18 april stelt u een aantal vragen die verband houden met uw streven om de leefbaarheid in de Paterstraat te verhogen.

Onderstaand de beantwoording cursiefschrift.

 

  1. Hoe is de voortgang bij de gemeente inzake mogelijke verhuizing van de zandbedrijven?

De verplaatsing van de zandbedrijven is een belangrijk onderdeel van het project Ruimte voor Maasdriel. Het initiatief voor dit project ligt bij projectontwikkelaar NIBA. Zoals ook uit uw overleg met de beide bedrijven naar voren is gekomen is een goed alternatieve locatie van groot belang. Hiervoor is hoe dan ook medewerking nodig van de provincie Gelderland en, afhankelijk van de te kiezen plek, ook Rijkswaterstaat. Waar nodig zal de gemeente zich in dit traject op een positieve en actieve wijze inzetten om de verplaatsing van de zandbedrijven mogelijk te maken.

Wij blijven verbaasd dat de Gemeente dit initiatief zo gemakkelijk bij een projectontwikkelaar legt die zeer waarschijnlijk andere belangen heeft dan de verplaatsing van bedrijven, de daaraan verbonden verkeerssituatie en het leefklimaat voor de bewoners. Wij verwachten van een Gemeentebestuur dat zij voor dit soort onderwerpen voor haar bewoners aan het roer zit.

Uw antwoord bevat helaas weinig concreets. Wij hebben van van Gent vernomen dat zij de samenwerking met Niba hebben opgezegd. De Gemeente zou hier schriftelijk over zijn geïnformeerd.

Wij vragen de Gemeente het voortouw te nemen, met gedrevenheid met de instanties te werken die u noemt met als doelstelling verplaatsing van de zandbedrijven in 2016 tot tevredenheid van bewoners, zandbedrijven en Gemeente. Dat hoort uw uitdaging te zijn.

 

  1. Op 13 april 2016 hebben wij metingen zien verrichten, vermoedelijk ook ter bepaling van hoogte.  Wij verzoeken u ons een samenvatting, de conclusie en de mogelijke actie van de gemeente te geven.

Ten behoeve van het onderzoek naar de wateroverlast zijn er o.a. hoogtemetingen uitgevoerd. Conclusies en mogelijke acties moeten nog worden bepaald.

Wij willen graag een termijn zien waarin deze worden bepaald. In de tussentijd vragen wij u de samenvatting van de meting te sturen.

 

  1. Zijn er recent snelheid metingen gedaan en indien dit het geval is graag de samenvatting en conclusie.

In Nederland worden de belangrijkste conclusies over verkeersnelheden vooral getrokken op basis van de zogenaamde V85. Deze norm geeft de snelheid weer waarop 85% van de weggebruikers rijdt of een lagere snelheid. Bij de laatste meting in september 2013 bleek die V85 in de Paterstraat te liggen op 45 km/uur.

De gemiddelde snelheid was 35 km per uur. Deze uitkomsten geven op zich geen aanleiding tot verontrusting.

Voor bewoners zijn het waarschijnlijk de uitzonderingen die indruk maken. Zo wordt er gemiddeld per dag wel eenmaal een snelheid tussen de 80 en 85 kilometer per uur gemeten. De uitslag van de meting is als bijlage bij deze mail gevoegd.

De tellingen zijn gedaan van donderdag t/m dinsdag, hierdoor zijn enkele gemiddelden verkeerd weergegeven. Het Etmaal (weekdag) gemiddelde valt hierdoor lager uit. Als we dit te lage etmaalgemiddelde langs de verkeersaantallen van het verkeersmodel 2012 leggen, dan zijn die niet in overeenstemming. 2014 mvt/etm (volgens tellingen) versus 1700 mvt/etm (volgens verkeersmodel 2012)
De gemiddelde snelheid van 35 km/h is voor alle weggebruikers, inclusief tweewielers. Deze uitkomsten zouden geen aanleiding geven tot verontrusting, als de Paterstraat als gebiedsontsluitingsweg, met gescheiden fietspaden zou zijn ingericht.
Onze ervaringen zijn dat de snelheden van motorvoertuigen richting de Duitse Wei straat aanmerkelijk hoger liggen. Verder heeft het klantenbestand van vloerenbedrijven, die de grootste bron vormen van het zware verkeer, zich sinds 2013 behoorlijk uitgebreid.

Verder wordt de overlast en veiligheid niet alleen bepaald door snelheid maar ook door gewicht.  Om op feiten te kunnen oordelen stellen wij voor een nieuwe meting te doen, onaangekondigd in een representatieve periode buiten de vakanties, verspreid over een periode, met werkdagen en weekend dagen.

 

  1. In maart en april 2016 zijn er metingen verricht aan de weg met b.v. val/schok bepalingen; ook hier zouden wij graag een samenvatting en conclusie van ontvangen

Er is onderzoek verricht naar de zogenaamde restlevensduur van de wegverharding in de Paterstraat. Op basis van de resultaten worden vervolgens de onderhoudsmaatregelen bepaald die nodig zijn om de verharding voor langere tijd in stand te houden.

Voor de Paterstraat blijkt een nieuwe asfaltdeklaag over de het weggedeelte tussen de Teisterbandstraat en Duitse Weistraat, plaatselijk gecombineerd met constructieversterkende maatregelen noodzakelijk om de weg voor een periode van 10 tot 15 jaar op een verantwoorde wijze te kunnen beheren.

Behalve het verhardingsonderzoek, kunnen ook de uitkomsten van de rioolonderzoeken (wateroverlast en inspectieresultaten) van invloed zijn op de uiteindelijke keuzes.

In het kader van de wet openbaarheid van bestuur verzoeken wij u deze rapporten met ons te delen.

 

5.       In maart en april 2016 is rioolreiniging en inspectie uitgevoerd; ook hier graag een rapportage.

Er is een rioolinspectie uitgevoerd. De resultaten moeten nog beoordeeld worden.

Wij verzoeken u het resultaat van de inspectie en de aanbevelingen van de inspecteurs met ons te delen.

 

  1. Op ons verzoek hebben wij gesproken met Veilig Verkeer Nederland; zij zullen ook contact met de gemeente opnemen en vervolgens met een advies inzake vaststelling type straat en inrichting  uitkomen.

De heer Mulders van Veilig Verkeer Nederland heeft met mij gesproken. Het advies is ook door de gemeente ontvangen.

Ik stel voor dat nadat de resultaten en conclusies van alle gemeentelijke onderzoeken bekend zijn, wij deze met de kerngroep in een gesprek bespreken. In verband met de nog benodigde tijd voor de onderzoeken verwacht ik pas na de vakantieperiode hierover een bijeenkomst te kunnen plannen.

Wij zien uw planning graag tegemoet; het advies van Veilig Verkeer Nederland is helder.

 

7.       Zijn er fijnstof metingen verricht op b.v. zand en dieselroet en indien dit het geval is graag een rapportage met toetsing aan de norm.

Er zijn geen metingen verricht naar fijnstof. Op basis van de landelijke informatie is er geen aanleiding om te vermoeden dat de omgeving rond de Paterstraat specifieke aandacht vraagt. Zie ook de atlas leefbaarheid ( http://www.atlasleefomgeving.nl/) Voor bestaande wegen, waar alleen sprake is van autonome ontwikkeling van het autoverkeer, is er geen verplichting tot het uitvoeren van metingen of onderzoeken.

De landelijke informatie waarnaar gerefereerd wordt is gebaseerd op verkeersgegevens en kenmerken van de straat die aangeleverd zijn door de gemeente. Gezien het intensieve zware vracht en tractor verkeer en meningen uit de straat is een onderzoek gewenst, wij verwijzen graag naar onze nieuwsbrief nr. 2.
Wij verzoeken wij u deze meting over een representatieve periode uit te voeren.

 

8.       Zijn er geluidsmetingen gedaan en indien dit het geval is graag een rapportage met toetsing aan de norm

Er zijn geen metingen verricht naar geluid. Voor dit leefbaarheidsaspect geldt dat op basis van autonome verkeerontwikkelingen er geen bovengrens is ten aanzien van het geluidsniveau. Ook voor geluid is er daarom geen aanleiding om metingen te verrichten.

Naast grenswaarden op de gevels, zijn er in de Wet geluidhinder ook grenswaarden gericht op de bescherming van het akoestische klimaat binnen de bestaande gebouwen.  Het verkeer, vooral het vracht- en tractorverkeer veroorzaakt veel geluidsoverlast en verstoort de dag – en nachtrust. Gezien de vele klachten over verkeerslawaai uit de straat is een akoestisch onderzoek zeer wenselijk.

 

  1. Zijn er concrete technische oplossingen om risico van wateroverlast te verminderen? Graag ook technische oplossingen voorstellen die een wijziging/implementatie op private grond zouden verlangen.

Zoals bekend loopt er een studie naar oplossingsmogelijkheden betreffende de wateroverlast. Ik verwacht dat de resultaten komende zomer beschikbaar komen.

Wij verzoeken u deze met ons te delen.

 

  1. Aan het begin van de Paterstraat huisnummers 1 t/m 14 hebben de bewoners te weinig parkeerruimte. Is de gemeente bereid dit aan te passen?

Zoals eerder aangegeven is er binnen de gemeentebegroting geen geld beschikbaar voor verkeersmaatregelen. Dat houdt in dat ook voor het oplossen van parkeerproblemen er geen financiële mogelijkheden zijn.

Dit is een kleinschalige aanpassing (gras vervangen door klinkers om enkele parkeerplaatsen te creëren) en zou kunnen worden uitgevoerd in combinatie met het onderhoud 2017. Wilt u de kosten laten berekenen zodat we weten over welk bedrag wij praten?

 

Ik hoop u hiermede voldoende te hebben ingelicht. Mocht de mail aanleiding zijn voor nadere uitleg, dan hoor ik dat graag.

Mijn directe doorkiesnummer is 0418 63886. De komende periode werk ik op maandag, dinsdag en donderdag.

 

Met vriendelijke groet,

Hans van Hooft
Beleidsadviseur Openbare Ruimte


Verzonden: maandag 18 april 2016 18:30
Aan: Info Gemeente Maasdriel; Griffier
Onderwerp: Ingezonden brief: leefklimaat Paterstraat

 

Aan de Gemeente Maasdriel:

 

 

Geachte dames en heren,

 

Zoals bij een aantal van u bekend maken de bewoners van de Paterstraat zich al geruime tijd ernstig zorgen over het leefklimaat in de Paterstraat. Trefwoorden hierin zijn intensief vrachtvervoer door zandauto’s, vloerenbedrijven met opleggers, tractoren met zandbakken, verkeersveiligheid, schade aan woningen en infrastructuur, invloed op gezondheid door fijnstof en lawaai, wateroverlast bij heftige regen en parkeren.

 

Sinds januari 2016 bestaat er een Kerngroep bewoners Paterstraat met Janus Liebregts, Thea van het Hooft en Kees de Jong als initiatiefnemers. Inmiddels hebben gesprekken plaatsgevonden met twee beleidsmedewerkers van de gemeente, de twee zandbedrijven en op ons verzoek met Veilig Verkeer Nederland.

Wij communiceren met bewoners en alle belanghebbenden door middel van nieuwsbrieven. Het is onze doelstelling verbeteringen te realiseren voor nu en de toekomst in open communicatie met betrokken partijen.

 

Ter completering van onze informatie graag uw medewerking met het beantwoorden van de volgende vragen:

 

  1. Hoe is de voortgang bij de gemeente inzake mogelijke verhuizing van de zandbedrijven?
  2. Op 13 april 2016 hebben wij metingen zien verrichten, vermoedelijk ook ter bepaling van hoogte.  Wij verzoeken u ons een samenvatting, de conclusie en de mogelijke actie van de gemeente te geven.
  3. Zijn er recent snelheid metingen gedaan en indien dit het geval is graag de samenvatting en conclusie
  4. In maart en april 2016 zijn er metingen verricht aan de weg met b.v. val/schok bepalingen; ook hier zouden wij graag een samenvatting en conclusie van ontvangen
  5. In maart en april 2016 is rioolreiniging en inspectie uitgevoerd; ook hier graag een rapportage.
  6. Op ons verzoek hebben wij gesproken met Veilig Verkeer Nederland; zij zullen ook contact met de gemeente opnemen en vervolgens met een advies inzake vaststelling type straat en inrichting  uitkomen.
  7. Zijn er fijnstof metingen verricht op b.v. zand en dieselroet en indien dit het geval is graag een rapportage met toetsing aan de norm
  8. Zijn er geluidsmetingen gedaan en indien dit het geval is graag een rapportage met toetsing aan de norm
  9. Zijn er concrete technische oplossingen om risico van wateroverlast te verminderen? Graag ook technische oplossingen voorstellen die een wijziging/implementatie op private grond zouden verlangen.
  10. Aan het begin van de Paterstraat huisnummers 1 t/m 14 hebben de bewoners te weinig parkeerruimte. Is de gemeente bereid dit aan te passen?

 

Wij zien uw antwoorden graag tegemoet.

 

Vriendelijke groet

 

Kerngroep bewoners Paterstraat

Thea van Hooft – Janus Liebregts – Kees de Jong

 

paterstraat@NLweb.com