Overleg over inrichting van de weg 17-2-2017

Wij benadrukken dat dit verslag de perceptie is van de kerngroep Paterstraat d.d. 19-4-2017

aanwezig Hans van Hooft (beleidsadviseur openbare ruimte) en Stan de Laat (projectleider openbare ruimte) van de gemeente en Kees, Janus en Thea.

De gemeente heeft dit gesprek ingepland om onze wensen te horen m.b.t. de inrichting van de weg nadat het rioolprobleem is aangepakt.
De oplossing aangedragen in het rapport verkeersoverlast Paterstraat: het vrachtverkeer er van af en inrichting als 30km/h weg kan volgens de gemeente niet.
We kunnen onze wensen aangeven met de wetenschap dat het vrachtverkeer blijft rijden. De gemeente gaat er bij de plannen vanuit dat het vrachtverkeer blijft rijden en dat het een 50km/h weg blijft.
Stan staat er blanco in en heeft nog geen kennis genomen van de rapporten van Veilig Verkeer Nederland en ons onderzoek Verkeersoverlast Paterstraat.

De gemeente wil de weg de zelfde breedte laten houden, met aparte kantstroken met een aparte kleur, wat op fietspaden lijkt, maar het niet zijn. Want als je van de kantstroken fietspaden maakt, betekend dat dat je daar niet op mag parkeren. En er wordt nogal geparkeerd, met name van Ipperakkeren tot Duitseweistraat. Als je daar fietsstroken maakt, maak je meteen een parkeerprobleem.
De weg is nu 5,5meter breed, de gemeente wil een rijloper van 3 - 3,5meter, met gekleurde kantstroken van 1,25 - 1,5 meter en op de kruispunten op de zelfde manier als in de Kerkstraat, met punaises in asfalt. Dat benadrukt dat er een kruising is, wat het verkeer remt. Het probleem is wel dat men in de richting van de Zandstraat niet veel wegen van rechts tegenkomt.

De gemeente wil een bewonersavond organiseren om de plannen te presenteren en wil daar met bewoners en met de bedrijven aan de Zandmeren praten over de inrichting van de weg.

Vanaf Bussenerweg tot aan Duitseweistraat wordt alleen de toplaag vervangen de fundatie niet, ook al is de restlevensduur op bepaalde plaatsen 0 jaar.
De gemeente verwacht dat het plan ruimte voor Maasdriel doorgaat en daarom wordt de fundatie daar niet versterkt. Ook vanwege de financiële middelen, willen we iets doen wat een X aantal jaren goed is, tenzij het voor de riolering open moet.
Volgens de Laat "Een weg waarvan de restlevensduur 0 jaar is kan gemakkelijk nog 10 jaar meegaan."
De trillingsoverlast uit het rapport verkeersoverlast wordt niet meegenomen in de inrichting van de weg, daar wordt ook geen onderzoek naar gedaan.
Het vervolgrapport van buro Boot (rioolproblematiek) moet uitsluitsel geven wat er op de kruising met Lindestraat moet gebeuren.

De belangrijkste reden om afwegingen te maken tussen verkeersveiligheid en trillingen is voor de gemeente of ze aansprakelijk gesteld kunnen worden.
Op verkeersveiligheid kunnen wij niet aansprakelijk gesteld worden.
De gemeente is wel aansprakelijk bij trillingen en moet daar dan maatregelen nemen en moet schade vergoeden.
De verantwoordelijkheid van de gemeente ligt meer bij het voorkomen van schades dan bij verkeersveiligheid.

De gemeente heeft klachten gehad dat er afgewerkte champignonmest, naar de loswal gaat en per schip wordt afgevoerd. De gemeente heeft de ODR gevraagd daar handhavend op te treden.
Volgens de gemeente mogen de tractoren met mest door de straat rijden, alleen moet de lading wel zijn afgedekt.
Volgens de gemeente kan aan de nachtelijke ritten van vrachtwagens op de openbare weg niks gedaan worden, wel op de locatie zelf waar wordt geladen of gelost. Daar zijn wel voorschriften voor.