Verslag van de vergadering (na de bewonersbijeenkomst) 22-11-2017


Aanwezig namens de kerngroep Paterstraat: Kees de Jong, Janus Liebregts (verslag), Thea van Hooft.
Namens de gemeente Maasdriel: Hans van Hooft (Beleidsadviseur Openbare Ruimte), Stan de Laat (Projectleider openbare ruimte team Realisatie & Beheer).

De provincie lijkt actief te gaan meewerken aan het vinden van een andere locatie voor de zandbedrijven. Er zijn twee locaties genoemd en een daar van heeft de instemming van de zandbedrijven. Wordt vervolgd.
Het besluit van de minister over het zandoeverpark is verschoven naar februari 2018.
De termijn voor verplaatsing van de zandbedrijven blijft gekoppeld aan de plannen voor ruimte voor Maasdriel. Niba kan hun plan niet ontwikkelen zonder de verplaatsing van de zandbedrijven.
Het goede nieuws: de provincie was eerst vrij star en hebben nu een opening geboden. Niba is er nu mee bezig en is gaan praten met o.a. de zandbedrijven.

Stan heeft (in zijn hoedanigheid als ambtenaar voor PHTB) een email (van de kerngroep aan Josan Meijers) gehad via de projectleider PHTB over de zuidelijke ontsluitingsroute Kerkdriel/Velddriel en wil uitleg wat de relatie is met PHTB.
Verteld wordt dat we contact hebben gehad met Josan Meijers (gedeputeerde van de provincie Gelderland) en hebben gereageerd naar aanleiding van een email van haar waarin ze stelde dat de problematiek in de Paterstraat zou zijn opgelost als de zandbedrijven zouden zijn verplaatst. We hebben aangegeven dat dat niet het geval is en dat de gemeente een convenant met de provincie heeft gesloten om o.a. de zuidelijke ontsluitingsroute Kerkdriel/Velddriel aan te leggen.

Ons worden gepresenteerd een lijst met reacties van de avond en een tekening van de weg waarop aangegeven de wensen m.b.t. de inrichting. De gemeente zegt toe deze digitaal per email aan de kerngroep te sturen.
Op de bewonersavond van 2 november is de gemeente opgevallen dat niemand drempels wil.
De kerngroep was verbaasd over het feit dat de gemeente tijdens de bewonersavond, bij inrichting als 30km weg, de nadruk heeft gelegd op drempels en daarbij vertelde dat het vrachtverkeer bleef komen.
De gemeente heeft gehoord dat tussen Bussenerweg en Wertsteeg vrij weinig aanbod is van langsparkeren. Als daar fietssuggestiestroken gemaakt zouden worden zouden de bewoners daar voor het gevoel de last kunnen ervaren om daar op te parkeren. Omdat ze dan iets doen wat anderen niet begrijpen.
Een optie zou zijn om de weg een beetje naar het zuiden te verleggen tussen Bussenerweg en Wertsteeg, zodat je wat meer plaats krijgt voor parkeren aan de noordzijde van de straat. Maar dan ben je wel de snelheidsremmer kwijt van parkeren op de straat.

Dan wordt verkeersveiligheid discussie gevoerd, waarbij duidelijk wordt dat verkeersveiligheid geen uitgangspunt is bij de inrichting van de weg.

De gemeente vraagt zich af: wat is verkeersveiligheid? zoveel ongelukken gebeuren er niet op de Paterstraat.
Gesteld wordt dat het risico op letsel te groot is. De meeste kans op ernstig letsel hebben voetgangers en fietsers.
De gemeente wil de discussie van veiligheid niet aangaan, ze zit met een opgave om een project (nieuw regenwaterstelsel) te gaan uitvoeren. Als de gemeente uitgaat van een verkeersveilige inrichting dan heeft ze op dit moment geen project.

De gemeente stelt: aan de hand van wat er uit de bewonersavond is gekomen, gaat de gemeente voor een 50km weg. Het is een grijze weg en die gaan we inrichten als 50km weg, de inrichting is niet volgens de normen. Daarbij worden de uitgangspunten van normen voor een 50 km weg (voorrangskruisingen, vrijliggende fietspaden) losgelaten. En er wordt ingericht zoals in de Kerkstraat, die voldoet ook niet aan alle normen (mensen zijn heel tevreden).

Als de kerngroep het mobiliteitsplan (2009) aanhaalt, waarin lering wordt getrokken uit juist de inrichting (2002) van de Kerkstraat, meldt de gemeente daar geen boodschap aan te hebben en stelt "de Kerkstraat is veiliger geworden met een inrichting die niet voldoet aan duurzaam veilig."

Volgens de gemeente wordt volgend jaar het mobiliteitsplan herzien, omdat dat verouderd is en zegt dat de gemeente daarbij kiest voor een 50km weg omdat uit de bewonersavond zou zijn gebleken dat de bewoners de maatregelen niet willen die horen bij een 30km weg.

De gemeente zegt nu uit te gaan van een 50km weg met verkeer in 2 richtingen en van daaruit gaat ze kijken wat de beste inrichting is, samen met wat de bewoners hebben gezegd.
Daarbij verklaart de gemeente "en duurzaam veilig volgen we ook niet, helderder kunnen we niet zijn."

De kerngroep vat de discussie samen: De gemeente zegt: de Paterstraat als 50km weg inrichten kan niet volgens duurzaam veilig. Tegelijkertijd lanceert het huidige kabinet een nationaal plan voor verkeersveiligheid, waar 2 miljard voor wordt uitgetrokken. Verkeersveiligheid is een kernpunt in het land en alle gemeentes. Ik kan me voorstellen dat je zegt ik ben gelimiteerd in mijn mogelijkheden. Moet je dan niet nadenken over de toekomst. Dat je zegt: er moet over 2 of 3 jaar een andere ontsluitingsweg zijn. Want als gemeente kunnen we dit niet verantwoord invullen?

Volgens de gemeente kun je zelfs daarover discussiƫren want, een 30km weg mag tot 6000 voertuigen per etmaal hebben een gebiedsontsluitingsweg wel 20000.

In het benen op tafelgesprek is het raadsvoorstel besproken, waar de raad is voorgehouden dat de nieuwe inrichting van de Paterstraat "uiteraard" volgens duurzaam veilig zal zijn, nu blijkt dat niet het geval te zijn.
Gevraagd wordt om dit terug te koppelen naar de raad en het college. De ambtenaren zeggen toe terug te koppelen naar de portefeuillehouder Jan Hein de Vreede, dat er niet wordt ingericht volgens duurzaam veilig.

De kerngroep stelt voor om alsnog te onderzoeken hoe je kunt inrichten als 30km weg zonder drempels en wat de gevolgen daarvan zijn.
De gemeente gaat deze vraag uitzetten bij een verkeerskundige (extern bureau) en komt daarop terug, daarbij wordt ook gevraagd te onderzoeken wat oplossingen zijn voor het parkeren tussen Bussenerweg en Wertsteeg.

De gemeente wil in april 2018 gaan realiseren, het meest ideaal is om april of mei te beginnen vanwege de grondwaterstanden.