Verslag van de vergadering van 20-1-2017 van de Kerngroep Paterstraat op uitnodiging van de gemeente Maasdriel.



Omdat de gemeente en de kerngroep het tekstueel niet eens zijn over dit verslag, benadrukken wij dat dit de perceptie is van de kerngroep Paterstraat d.d. 19-4-2017

Aanwezig namens de Kerngroep Kees de Jong, Janus Liebregts, Thea van Hooft.
Namens de gemeente Hans van Hooft (HvH), John Doomernik (JD).

Wateroverlast
Ons is het onderzoeksrapport van een externe partij gepresenteerd "Onderzoek wateroverlast-locaties Kerkdriel-zuid" dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.
De wateroverlast van de Teisterbandstraat en de Paterstraat tussen Bussenerweg en Beatrixstraat is bekeken, waarvoor oplossingen worden aangedragen.
In het kort komt het er op neer dat het hemelwater van de Teisterbandstraat, tussen de fietsenmaker en Paterstraat en de Paterstraat tussen Teisterbandstraat en Bussenerweg wordt afgekoppeld en via kolken in een aparte leiding terecht komt en wordt overgestort op oppervlaktewater ter hoogte van de Bussenerweg.
Tijdens het overleg blijkt dat meldingen van wateroverlast, water op straat en overstromingen in huizen tussen Bussenerweg en Duitse Weistraat niet zijn meegenomen. HvH zegt toe te onderzoeken waarom deze meldingen niet zijn meegenomen.
Streven is om de riooloplossingen in 2017 te realiseren.
Het waterrioleringsplan staat gepland voor de raad van 6 juli, waar de raad instemming wordt gevraagd.

Veilig Verkeer Nederland
Hetgeen VVN heeft voorgesteld 'een klinkerweg met vrachtwagens daarop' is volgens HvH onrealistisch. HvH heeft tegen VVN gezegd 'wij denken het zelfde alleen ons tijdspad is anders'. HvH vindt klinkers in de Paterstraat heel mooi maar dan zonder vrachtwagens. De gemeente wil dit jaar het beheerprobleem en het waterprobleem oplossen.

Rapport Verkeersoverlast Kerngroep
HvH kan op voorhand zeggen dat de conclusie uit het rapport verkeersoverlast van de Kerngroep niet gaat lukken. Los van de conclusies wil HvH heel snel met Kerngroep overleggen wat er wel kan als inrichting van de Paterstraat.

Verhuizing zandbedrijven
De gemeente krijgt bij andere overheden de handen niet op elkaar voor een alternatieve locatie van de zandbedrijven, er moet iets meer komen als de gemeente de zandbedrijven naar een andere plek wil verhuizen, want de provincie vindt de huidige locatie wel goed. De zandbedrijven moeten niet worden verplaatst omdat die overlast veroorzaken maar moeten worden verplaatst om de ontwikkelingen op de Zandmeren mogelijk te maken. Niba laat de zandbedrijven net zo graag zitten, ze zeggen 'dan maken wij daar wel een plan omheen' en de gemeente zegt, nee eerst de zandbedrijven weg en dan pas ontwikkelen. Nu kunnen we aankoppelen op het plan Visie Maasoeverpark, dat is de enige kans die HvH ziet. In oktober 2017 worden er daar knopen doorgehakt door de minister.

Inrichting Paterstraat
Naar mening van de gemeente moet de Paterstraat voorlopig 50km blijven en oppert wijziging in voorrangsweg. De Kerngroep maakt hier bezwaar tegen.
De Kerngroep vraagt zich af of een 50km weg houdbaar blijft in het kader van de wet geluidhinder. De gemeente wil dit uitzoeken voor het ontwerp van de weg er ligt.

Het kan ook zijn dat de wet geluidhinder van toepassing is (reconstructie van de weg), als de gemeente de weg ingrijpend wijzigt (verlaagd wegdek aanbrengen). Het is dan aan de bewoners om daar al of niet bezwaar tegen te maken en dat kan tot gevolg hebben dat maatregelen tegen wateroverlast die wij allen zo waarderen, niet kunnen doen en dat we het (huidig peil) wegdek moeten terug leggen wat er nu is.
Schade claimen is ook een mogelijkheid. Het veranderd wel het financieel plaatje, hoe zo'n claim uitvalt, HvH denkt dat de gemeente vrij is in wel of niet geluidsoverlast te negeren. Er gaat wel heel veel tijd zitten in die procedures. De gemeente heeft bij bestaande woningen eigenlijk geen verplichtingen m.b.t. geluidsoverlast. Wat de gemeente wel kan doen is geluidsvriendelijk asfalt.

De gemeente gaat uit van 50 km/h of wij moeten hele slimme dingen kunnen verzinnen voor 30 km/h. HvH kan het niet, met zijn kennis van snelheid remmende maatregelen, gaat het niet lukken, iedereen zegt 'niet voor mijn deur'.
Voor een 30 km besluit is maximaal om de 90 meter een verkeer remmende maatregel nodig.
HvH ziet 30km/h in de praktijk niet haalbaar.

Nieuwe ontsluitingsroute
De voorgestelde weg uit het rapport Verkeersoverlast komt ter sprake.
HvH denkt dat we een nieuw gesprek moeten hebben over de voorgestelde nieuwe weg van Kievitsham naar Wertsteeg en bepalen waar de strook ligt die in het rapport van de Kerngroep wordt bedoeld.
Je kunt een bestemmingsplan maken voor een nieuwe weg, maar dan nog ben je jaren verder. Bij zo'n bestemmingsplan moet je aantonen dat het financieel haalbaar is. Een (grof) geschatte anderhalf miljoen euro is er niet.
Wat de gemeente zou kunnen bieden is om de Paterstraat zo goed mogelijk te maken voor de huidige functie.

De Kromsteeg is destijds onaantrekkelijk gemaakt voor vrachtverkeer, wat geholpen heeft, daar komt niet veel vrachtverkeer meer.
Dit zou ook kunnen voor de Paterstraat, het vrachtverkeer zou dan kunnen rijden via Kievitsham en Wertsteeg.
HvH maakt de opmerking dat hij dan belanghebbende wordt, omdat hij daar woont en verklaart : "Dat maakt het iets lastiger".
Als de gemeente het vrachtverkeer gaat dwingen worden dit verkeersbesluiten.
Ongeacht welke alternatieve route je pakt, je zal in een alternatieve route moeten aangeven wat de wettelijke klachten en zaken zijn waarom je een andere alternatieve route gaat pakken. Die wettelijke klachten liggen er in de Paterstraat niet.
Als de Paterstraat niet meer berijdbaar is voor vrachtverkeer kunnen de zandbedrijven de gemeente aansprakelijk stellen. "Wij zitten hier in het algemeen belang en wij moeten alle gebruikers van de Paterstraat nodigen om daar iets van te vinden. In die zin hebben de zandbedrijven net zo veel rechten als de bewoners."

In de Korenstraat is er geen wettelijk gesteunde aanleiding om een verkeersbesluit te nemen. De gemeente heeft daar een pre-verkeersbesluit genomen, waarop diverse bezwaren binnen kwamen en heeft daar juridisch geen grond puur omdat er geen meetbare klachten zijn, dat is dus geen motivatie om anderen te belasten.
De bewoners is de Korenstraat hebben geen formeel verzoek voor een besluit ingediend en zonder formeel besluit is er geen mogelijkheid bezwaar te maken.
De politiek lijkt geen winst te kunnen halen uit de inrichting van wegen. Ons plan moeten we beter op de politieke agenda proberen te krijgen.

Het heeft volgens de gemeente geen toegevoegde waarde uit te rekenen wat een nieuwe weg kost, omdat HvH min of meer de uitkomst kan voorspellen op basis van zijn ervaring.
Heel de Zandmerenroute komt uit op een 12 miljoen euro, de anderhalf miljoen voor het stukje tussen Kievitsham en Wertsteeg past daarin.
HvH schat het niet mogelijk om zoveel geld bij elkaar te krijgen. Tot op heden was er geen aanleiding om met sparen te gaan beginnen voor de Zandmerenroute.
Dit is iets voor de wethouders.
De wethouder heeft zich in de krant uitgesproken dat hij zich niet herkent in de sfeer van het verhaal.
Op verzoek van de Kerngroep gaat HvH een overleg plannen met beide wethouders de Vreede en vd Anker en de Kerngroep Paterstraat.

Wij hebben ons rapport aangeboden aan de wethouder en die gaat daarmee aan de gang. Dit gesprek is een onderdeel van de voortgang.
Het rapport verkeersoverlast is bij de ingekomen stukken gemeld van de vergadering van de commissie ruimte op 30 november 2016 met gebruikmaking van spreektijd en nu staat het als ingekomen stuk voor de raadsvergadering van 16 februari 2017.

Paterstraat overleg
De gemeente wil overleg over de inrichting van de Paterstraat zelf.
De gemeente wil dan misschien al een ontwerp neerleggen en een beetje de randvoorwaarden, want er ligt nu nog niks en wil met de ontwerper erbij onze uitgangspunten bepraten. Na dat overleg kunnen we ervoor kiezen om een avond te houden met alle bewoners of dat we het nog een keer kortsluiten.
HvH wil dat overleg hebben los van het gesprek wat we met de wethouders hebben.

Er komt zeker nog een avond met alle bewoners. Daar wordt het concept met de bewoners besproken. Eventueel een 2e avond met definitief ontwerp. dan gaat het de markt op, dan evt. avond met aannemer erbij. De gemeente wil bij het nieuwe ontwerp de zandbedrijven betrekken.

De gemeente wil voor de zomervakantie het eerste gesprek plannen, afhankelijk van het waterrapport. Met de portefeuillehouder is afgesproken niet te wachten met de voorbereiding van de inrichting op de goedkeuring van het waterrapport.

In een eerste gesprek zullen we met elkaar uitgangspunten delen, mochten er punten zijn voor speciale aandacht moeten we die doorgeven. Een weg met 2 rode fietspaden is een optie die de gemeente al heeft besproken en wat de gemeente betreft kan.
Verder benadrukt Thea haar klacht over de overlast (blad, wortelgroei, licht, slechte stoepen) van de platanen in Paterstraat, omkappen of kandelaberen (snoeien). De gemeente neemt de bomen mee in het gehele plan voor de Paterstraat.

VVN kunnen eventueel helpen, de gesprekken worden daar niet makkelijker op, "je ziet het rapport wat ze hebben gemaakt, wat slechts rekening houdt met verkeersveiligheid". De gemeente heeft als uitgangspunt algemeen belang plus haar mogelijkheden. En daaronder vallen de belangen van de economie, de bewoners aan de Paterstraat en de zandbedrijven en de visie die de gemeente heeft op het terrein aan de Zandmeren.

Nieuwsbrieven Kerngroep
De nieuwsbrieven wekken bij de gemeente enige wrevel op. Bijv. bij het melden dat er geen antwoord van de gemeente is op vragen op het gebied van fijnstof en geluid. Dat antwoord is wel gegeven, maar wij ondernemen geen actie want wij hoeven dat niet, geluid en fijnstof onderzoeken voegen niks toe. We worden weggezet als laks en niet eerlijk." HvH trekt zich dat persoonlijk aan, hij is ook een bewoner van deze gemeente.
We willen voorkomen dat zinsneden in nieuwsbrieven de goede relatie met de gemeente beïnvloeden. Het voorstel is voordat er een nieuwsbrief uit gaat deze langs HvH en JD te sturen, zodat de nuances en wederwoord kunnen worden aangebracht.

Volgende stappen
Kerngroep in gesprek met de politieke partijen betreffende opvolging van rapport.
Gesprek Kerngroep met wethouders
Kerngroep en gemeente in gesprek over ideeën en voorstellen herinrichting Paterstraat
De gemeente bekijkt de Laarstraat in het kader van het beheer of daar iets structureels moet gebeuren met betrekking tot steeds afbrokkelende bermen.