Verslag van de vergadering van kerngroep Paterstraat met wethouders 17-2-2017



Wij benadrukken dat dit verslag de perceptie is van de kerngroep Paterstraat d.d. 19-4-2017

aanwezig: wethouder Gerard vd Anker (ruimte), wethouder Jan Hein de Vreede (verkeer), Hans van Hooft (beleidsadviseur openbare ruimte), John Doomernik (Teammanager Realisatie en Beheer) en vanuit de kerngroep Paterstraat Kees de Jong, Janus Liebregts en Thea van Hooft.

de Vreede: er is gisteren in de raadsvergadering afgesproken dat een "Benen op tafel overleg" komt waarin raadsleden, betrokkenen en bestuurders de informatie met elkaar delen en de klokken gelijk gaan zetten, wat de afwegingen zijn geweest, waar we naar toe willen koersen, wat kan en wat niet kan.

Kees geeft aan dat er tegenstrijdige berichten zijn, o.a. er is een locatie gevonden echter zandbedrijven weten daar niets van. Het gesprek met Hans en John gaf aan die plannen voorlopig niet staan te gebeuren.
vd Anker zegt dat die plannen eerder bij de 5 jaar als bij een jaar liggen.

vd Anker legt huidige stand van zaken uit: v.w.b. zandbedrijven en maasoeverpark: de gemeente heeft het onderzoek en bidbook bij minister ingeleverd.
Er zijn 3 mogelijkheden:
1. onderzoek wordt onvoldoende gewaardeerd en eindigt
2. verkenningsfase: onderzoek gaat door dan kun je verwachten dat er ook middelen komen, dan is er akkoord om het plan verder uitwerken.
3. tussenin heb je ook een onderzoeksfase: we zien perspectief in het plan, alleen je zal het verder uit moeten diepen. Je zult verder moeten aangeven welke effecten dat het heeft op alle maatregelen, dus er moet meer onderzoek zijn.

2017 is ingeruimd voor de onderzoeksfase, daar zijn we nu mee bezig. De dam van Alem is een heel aantrekkelijke maatregel met de meeste waterstandsverlaging.
De inzet van de gemeente is steeds geweest dat die 2 onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We hebben juist de dam van Alem nodig om ruimte voor Maasdriel van de grond te krijgen. De vraag is geweest: zou je de dam van Alem niet los willen knippen uit het project ruimte voor Maasdriel, zodat er snelheid in kan komen. De gemeente heeft steeds vast weten te houden: het is én én. En niet: Het lekker er tussenuit eten en de rest op de lange baan.
Dan moet je naar een zoekgebied gaan kijken waar gaan die zandbedrijven naar toe. De ondernemers hebben zelf aangegeven, dat als er een verplaatsing plaatsvindt dan naar Alem/Rossum te willen, omdat op de locatie Hedel een concurrent zat.
Niba is in gesprek gegaan met de grondeigenaren in Alem/Rossum of er bereidheid is tot verkoop, die moet er zijn anders houdt het al direct op.
Daarnaast moet er nog een proces plaatsvinden bij de provincie Gelderland, het is ook een gebied met een beschermende status. Buitendijks langs de rivier zitten tegenwoordig allerlei natuurwaarden en de provincie moet daar ook in mee gaan. Dat loopt op dit moment.

De locatie Alem is gekozen omdat de zandbedrijven zelf hebben aangegeven naar die kant toe te willen.
De gemeente is in gesprek met Niba en heeft laatste maanden geen contact met gehad met van Gent.
Niba zal de bedrijven moeten verplaatsen, voor de gemeente is het geen financieel haalbare kaart.

Janus geeft aan dat de kerngroep de afgelopen week op bezoek is geweest bij van Gent, waarbij van Gent aangaf dat er het afgelopen jaar geen contact met Niba of de gemeente is geweest.
vd Anker heeft in ieder geval vóór de zomer met van Gent aan tafel gezeten.

Niba is de gesprekspartner: wij willen de medewerking verlenen wij zitten aan de bestuurlijke kant, wij staan buiten de financiƫle afwikkeling.
vd Anker kent de brief van van Gent aan Niba waarin ze de samenwerking opzeggen omdat het ze te veel tijd en geld kost. Dat is de aanleiding geweest voor het laatste gesprek van van Gent met de gemeente.

Wethouder vd Anker bedankt de kerngroep voor het signaal en gaat Niba om een update vragen, hoe de stand van zaken nu is.

De laatste gesprekken zijn vooral in bestuurlijke zin geweest welke mogelijkheden zijn er in het Gelderse.
1. is het perceel te koop, is het voorstelbaar dat de bedrijven (Rodruza en zandbedrijven) bij elkaar komen en hoe moet de infrastructuur komen te liggen.
2. werkt de provincie gelderland mee? omdat aangegeven is dat de bedrijven verplaatst moeten worden op basis van waterstandsverlaging, dan moet je het complete verhaal vertellen. Als je slechts de vraag stelt: "mogen wij de zandbedrijven verplaatsen?", dan zal de provincie zeggen: "Nee, dat is een beschermd gebied." Je moet aangeven waarom je uitzondering op de regel bent.

De bal ligt bij Niba
vd Anker heeft de indruk dat de Niba in beweging is, juist vanwege dat er nu de kans ligt om onder de vlag van het Maasoeverpark mee te varen. Ze zijn ervan doordrongen dat dat het vehikel moet zijn om hun plannen tot uitvoering te brengen.
De interesse van Niba is een combinatie van zandwinning, ontwikkeling van het ouwe fabrieksterrein wat ze hebben, de steenfabriek. Dat hele gebied is een verloren, verpauperd gebied. Dat moet een impuls hebben. De bodemvervuiling die er zit bij de steenfabriek, de steenfabriek zelf, het gebied daarbij. De mogelijkheid tot het creëren van een ruimtelijke invulling met bijvoorbeeld een vakantiepark. Het is een combinatie van en ook een stukje zandwinning en doorstroming creëren.

Er waren 3 opties voor van Gent,
1. blijven zitten
2. verplaatsen
3. uitkopen
vd Anker heeft uit het laatste contact begrepen dat van Gent zelf altijd met zand en grind bezig wil blijven.
vd Anker: stel dat dat de oplossing zou zijn dat we hem een zak geld geven en hij kan zich daarmee elders inkopen, dat zou een hele hoop schelen. Maar dat geldt ook voor van Herwijnen.

Thea: Wie geeft daar de aanzet voor want hier wordt al 30 jaar over gepraat.
vd Anker: er lag natuurlijk een heel groot plan: ruimte voor Maasdriel, wat is ingehaald door het economisch tij, waardoor het niet meer haalbaar was.
Het doorstarten kan nu niet omdat je met woningbouwcontingenten zit en dat gaat dus niet meer, vandaar de switch naar een hoogwaardig vakantiepark.

Thea stelt dat al in 2007 de zandmerenroute in beeld was, er zouden drijvende woningen komen en dat er bedrijven weg zouden gaan, de Paterstraat zou rustiger worden door de nieuwe weg. We zijn 10 jaar verder, we hebben geen zandmerenroute en benadrukt dat er veel meer verkeer door de straat heen komt o.a. het verkeer van het plein, Busssenerweg en Kievitsham, en vraagt zich af of de gemeente na 10 jaar geen visie moet krijgen om Kerkdriel meer te ontsluiten. Misschien willen we toch wel groeien als gemeente. We kunnen in publicaties lezen dat de gemeente goed zorgt voor de bewoners, leuk wonen. Bij ons is het niet leuk wonen. Ik begrijp dat er geen visie is om daar iets mee te gaan doen. Wel een plan met 300 recreatiewoningen, maar niks voor ons.

vd anker: de financiering van de zandmerenroute zou in de exploitatie van de wijk Kerkdriel zuid meegenomen worden, echter de switch is gemaakt naar ontwikkeling van Kerkdriel Noord.

Kees benadrukt dat het verkeer wat door de Paterstraat komt ook nog door de Duitseweistraat moet, met daarbij het verkeer van Hooijmans/Peffer. Kijk naar de Laarstraat hoe het wegdek er daar uit ziet. Dat is allemaal uit het jasje gegroeid.

de Vreede: de bewoners van de Drielse veldweg klagen ook. Alle landwegen zijn niet ontworpen op de capaciteit van het vrachtverkeer en landbouwverkeer. We hebben het voornemen met een komend plan naar de raad te gaan, om financiën beschikbaar te stellen om structureel iets aan de wegverbredingen te kunnen gaan doen, om de groei van het verkeer te kunnen gaan opvangen en op die manier de zaken wat meer op orde te brengen.
Maar de situatie die 10 jaar geleden in de Paterstraat gold, was gebaseerd op andere plannen. de Vreede geeft toe dat de gemeente wat meer visie zou moeten hebben, maar 2 jaar geleden zou ik niet durven zeggen we gaan een visie maken: financieel niet en je moet een gevoel hebben waar je naartoe kan of wil. En daarbij is wel heel erg bepalend, ga je door met het ontwikkelen met het uitgangspunt dat je die bedrijven nooit weg krijgt, of we hebben als uitgangspunt een vakantiepark, dat geeft dat een ander beeld waar je naar toe moet werken. Wanneer is dat moment daar. de Vreede verwacht zelf eind dit jaar, wanneer er wat meer duidelijkheid is over de Zandmeren en het Maasoeverpark, of je wel of niet de volgende fase in kan. Wat betekend dat dan in verkeersoptiek, maar ook in aanbod en vertrek van eventuele bedrijven.

Kees: wat we niet willen is het risico van wachten. Als je afwacht wat Niba doet en we zijn 3 jaar verder en er is niks gebeurd en het lijkt ook niet te gaan gebeuren. Kees wil graag een plan B voor als het verhuizen van de zandbedrijven niet lukt. Als je naar de realiteit kijkt: Peffer en Hooijmans gaan nooit meer weg. Je kunt ook een scenario hebben waar je de zandbedrijven niet weg krijgt, wat gaan we dan doen? Kees is er voorstander van om dat te inventariseren en pleit ervoor om ook voor plan B nog te sparen.

Janus vergelijkt Kerkdriel graag met Amsterdam. Amsterdam was in het verleden ook klein met aan de noordkant bedrijvigheid in de haven. Kerkdriel heeft ook een heel mooi gebied aan de noordkant (de Zandmeren) wat verder ontwikkeld zou kunnen worden. Als Amsterdam die ontsluitingen niet had geregeld vanaf de haven naar de rest van het land was het nooit zo hard gegroeid. Janus denkt dat de Zandmeren een motor kunnen zijn voor het dorp om bedrijven naar dit gebied te trekken, alleen dat hangt of staat met de ontsluiting van dat gebied.
Destijds was bij de plannen ruimte voor Maasdriel de bedoeling woningen nu recreatiewoningen te bouwen. Een geluidsonderzoek wees uit dat de geluidsbelasting in de Paterstraat 2 dB hoger zou zijn als de huidige (2007) situatie, waarbij rekening werd gehouden dat de zandbedrijven weg zouden zijn en de zandmerenroute was aangelegd. Nu worden we geconfronteerd met recreatiewoningen zonder zandmerenroute. Dat zou een probleem voor de plannen van Niba kunnen zijn.
vd Anker: dat is een van de problemen, de ontsluiting zal goed geregeld moeten zijn in de plannen van Niba, zowel kwalitatief als kwantitatief. Als je het verder gaat trekken is Wordenseweg ook een druk belaste weg. Zelfs de provinciale weg richting de A2. vd Anker vraagt zich af of die toereikend blijft. Er staat wel eens een file vanaf de Texaco (nu Esso) tot de A2, omdat het verkeer niet weg kan. De verkeersproblematiek is ook breder. De A2 staat ook vast omdat de Maasbrug te smal is.

de Vreede: Het mogelijke vakantiepark, de mogelijke verplaatsing, en mogelijke ontsluiting hangen met elkaar samen. De vraag is: waar is dat nou van afhankelijk. De afhankelijkheid zit sowieso bij de gemeente, vanuit financiële problematiek kan de gemeente dit echt niet oplossen. Dit moet komen van Niba, die daar een positie heeft. En Niba moet uiteindelijk het perspectief schetsen. 1. wat ze met dat gebied willen en 2. wat ze met die grondbedrijven kunnen doen. Als duidelijk wordt wat het reëel perspectief is dan pas is de gemeente aan zet en kijkt dan naar de ontsluiting van dat gebied. Zijn het 30 vakantiewoningen dan is het een heel ander verhaal dan 300, maar ook als een van de 2 bedrijven zou blijven zitten.
Het uitwerken van scenario's heeft zin, maar dan moet je wel weten wanneer.

vd Anker: Stel dat de zandbedrijven niet weg gaan, hetzij de provincie wil niet, hetzij er wordt geen terrein gevonden of de bedrijven willen niet. En je gaat toch een ontwikkeling krijgen voor ruimte voor Maasdriel. Dan zou het scenario kunnen zijn dat als de investering van de zandbedrijven niet hoeft plaats te vinden, de middelen beschikbaar komen voor een grote ontsluitingsroute voor Kerkdriel. Het mooiste zou zijn als de zandbedrijven helemaal weg zouden zijn. Er zal toch een investering in de infrastructuur moeten plaatsvinden, want je gaat wel weer vervoersbewegingen aan het wegennet knopen.

Janus: als je het plan van Niba uit elkaar trekt, dan wordt de verplaatsing van zandbedrijven gefinancierd door de winning van zand. Het geld wat het verplaatsen van de zandbedrijven kost, zou je ook kunnen aanwenden voor het aanleggen van een nieuwe weg.

Janus doet de suggestie om in plaats van recreatiewoningen de gronden aan de Steigerboom te bestemmen voor watergebonden bedrijvigheid, mits er maar een goede ontsluiting ligt.
de Vreede: dat duidt natuurlijk een beetje op het beeld van Amsterdam, Kerkdriel ligt natuurlijk met een kant naar het water toe. Dus je moet er van de andere kant komen.

de Vreede wil even denken over de als dan situatie(scenario's), wat zou dat dan betekenen. Waar zou de financiering vandaan komen, waar loop je tegen aan in de aankoop van gronden, welke problemen wil je dan nog meer oppakken in de kern Kerkdriel. Daar wil de Vreede wel even over doorpraten.

vd Anker: Als er die afspraak tussen wethouders, raadsleden en betrokkenen er komt, moeten we Niba uitnodigen.
Er is op dit moment geen overeenkomst meer met Niba, die lag er en daar zat geen eindtermijn in. En in 2014 hebben we een punt achter gezet zodat we van elkaar af waren.

Na de verkenningsfase (Maasoerverpark) komt er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Niba, waarin over tijd, middelen en kosten die daarbij komen voor onze ambtelijke organisatie wordt gesproken.

de Vreede: wil de suggestie voor scenario's even kort sluiten en meenemen in de bijeenkomsten en vind het een goede suggestie om Niba bij zo'n bijeenkomst uit te nodigen.

Janus uit de zorgen dat bij de onderhoudswerkzaamheden, waarbij het riool wordt aangepakt en dus de weg open en dicht moet er een weg wordt neergelegd die jarenlang geschikt al zijn voor zwaar vrachtverkeer en pleit ervoor te wachten, met de beslissing hoe de weg in te richten, totdat de geplande gesprekken met raadsleden, Niba en betrokkenen hebben plaatsgevonden.

de Vreede komt dan in een spagaat terecht. Hij snapt dat je dan naar iets toe werkt wat je liever niet hebt. Vanuit de wateroverlastproblematiek moeten we iets op die locatie. We moeten vanuit riool en afwateringsproblematiek, echt aan de gang nog afgezien van de slijtage van het wegdek.
Het is niet voor niets dat de weg vanuit beheeroptiek, in delen, op de planning staat.

Doomernik: de weg veroorzaakt ook overlast o.a. geluidsoverlast

de Vreede: We moeten voor de mensen in het lagere deel iets doen aan de rioolaanpak en dan hebben we 2 keuzen:
1. weg open, riool erin en weg dicht en we leggen het zelfde profiel terug
of
2. laten we kijken waar we de weg op zodanige manier kunnen aanpassen, rekening houdend met het perspectief dat het vrachtverkeer er nog even niet van af is. Je kan dan toch maximaal inrichten, zodanig dat het gebruik aan meerdere gebruikers tegemoet komt. En natuurlijk is het zo dat als die zandbedrijven er over 5 jaar niet meer zouden zijn, dan heb je dan die ontsluiting nodig voor die vakantiewoningen.
Soms nemen we noodmaatregelen, voor het gemeentehuis liggen al 8 jaar noodmaatregelen om te voorkomen dat bepaald verkeer op een bepaalde manier door de straat gaat rijden. Ik sluit niet uit of je dan op bepaalde punten in de Paterstraat een noodmaatregel neemt, niet over de hele lengte. Nu kun je de paterstraat inrichten op een manier, dat je maximaal tegemoet komt aan de wensen maar ook de gebruikers van die straat. Het alternatief is niets doen, zeker op het stuk waar we geen riool hoeven te doen. Dat is ook niet voorzien in eerste instantie in het JOR om het daarmee aan te pakken. Wij dachten er juist goed aan te doen, om áls we dan de paterstraat aanpakken voor de riolering, dat we dan proberen in goed overleg, zodanig in te richten, dat we in ieder geval proberen zoveel mogelijk de wensen mee te nemen, wel met het verkeersregime van nog steeds 50 km/h. De Vreede heeft gelezen dat we eigenlijk naar 30 willen.
de Vreede: We moeten dat voorlopig nog op die 50km/h houden.

Janus: je maakt dan een keuze om de weg te houden zoals hij nu is. Het is zaak een goede balans te vinden tussen het verkeer wat op de weg zit en de klachten.
de Vreede: ja ik heb de parkeerklachten gezien, als je naar 30km gaat is het gebruikelijk er steentjes in te leggen, dan maak je er verblijfskwaliteit van. Ik zou dat niet doen met vrachtverkeer.
Die balans betekent niet en dat misverstand wil de Vreede wel wegnemen, dat we vrachtverkeer kunnen weren op dit moment, dat hangt echt samen met de discussie de we net hebben gevoerd.
Janus: je kunt het het vrachtverkeer wel een beetje moeilijker maken, dat er niet zo hard wordt gereden.

de Vreede: Er zijn voorbeelden waar mensen zeggen ik wil een chicane voor mijn voordeur waar de andere zegt ik wil hem niet voor mijn deur.
We hebben onlangs op de Drielse veldweg ook zo'n overleg gehad. We zijn met bewoners aan tafel gaan zitten en is er een definitief plan gemaakt, er is daar gekozen om op bepaalde locaties iets te doen aan wegversmallingen. Om te zorgen dat daar niet te snel gereden wordt.

Janus: overal komen die versmallingen terecht, bij het gemeentehuis, nu op de Drielse veldweg. Dat zorgt ervoor dat het verkeer een andere route kiest. Bijvoorbeeld het verkeer wat uit de Teisterbantstraat komt zal door de blokken voor het gemeentehuis nu eerder via de Paterstraat rijden als door de Kerkstraat. Ik zou ervoor waken om het vrachtverkeer ruim baan te geven in de Paterstraat, eerder langzaam afknijpen.

de Vreede: u duidt precies waar het om draait, we kunnen het vrachtverkeer niet afknijpen maar we kunnen wel kijken op welke manier we het vrachtverkeer zodanig door een weg kunnen laten leiden, dat ook de andere weggebruikers en de aanwonenden zeggen: binnen de gegeven omstandigheden is dit iets waar we mee uit de voeten kunnen.

van Hooft: die afspraak is er ook want zometeen zitten we bij elkaar om te kijken wat we kunnen doen.
Janus: daar zijn de randvoorwaarden van belang en 50 km/h is een gegeven waar wij mee worden opgezadeld.
van Hooft: Ik denk zelf dat je de handen niet op elkaar krijgt voor 30 km maatregelen met vrachtverkeer.

Kees vat samen: prima dat de rioolproblematiek wordt aangepakt, tussenoplossing qua inrichting: liefst 30, maar is dat 50 dan hoe? en tegelijkertijd onze planversies/scenario's maken, wat gaat er dan in plan A, B of C gebeuren.
Dan is het voor iedereen acceptabel, als je zegt de komende 2 jaar is het op die manier ingericht en is duidelijk gesteld dat dat een tussenoplossing is en niet een definitieve oplossing.

de Vreede vat samen: naast de inrichting die besproken wordt, gaan wij kijken hoe wij dit in een vaatje kunnen gieten, daar komen we ook nog met u in gesprek en we proberen die bijeenkomst te gaan beleggen op het moment dat we zeggen nou is het ook wel handig, niet te ver weg. Als er dingen liggen waarvan je zegt nu is het handig om die even met elkaar te delen.

Kees: het wordt tijd voor een nieuwe nieuwsbrief.

de Vreede spreekt de waardering uit voor de kerngroep: voor ons is het soms heel moeilijk bewoners meer breed te bereiken, u voelt zich verantwoordelijk om ook die achterban te raadplegen en te informeren.