Nieuwsbrief nr.1 van de kerngroep Paterstraat

Dweilen met de kraan open

Kerkdriel, 16 februari 2016

Na onze oproep van 26 januari j.l. aan u, bewoners en aanwonenden van de Paterstraat, om u aan te melden voor deze nieuwsbrief en uw klachten, ervaringen, wensen en ideeën kenbaar te maken ontvingen wij 35 aanmeldingen voor de nieuwsbrief, waarvan 20 met klachten, ervaringen, wensen en/of ideeën. Thea van Hooft heeft zich gemeld om te helpen in de kerngroep.

De onderwerpen waarover u ons informeerde betreffen: fijnstof, verkeersveiligheid, wateroverlast/rioleringsproblemen, parkeermogelijkheden, schade aan huizen, geluidsoverlast en trillingsoverlast.

De rode draad van de ontvangen e-mails is: er wordt veel te hard gereden. De intensiteit van het zware vrachtverkeer is de laatste jaren erg toegenomen. Het zware verkeer veroorzaakt schade aan het wegdek en in huizen ontstaan scheuren in de muren en vloeren. Het gevoel van onveiligheid in het verkeer houdt velen bezig, en menigeen houdt zijn hart vast. Ook de terugkerende problemen met het riool bij hevige regenval wordt veel genoemd.

Hier volgen enkele citaten uit uw e-mails:

“Ca. 15 jaar geleden heeft de Gemeente een enquête gehouden over de veiligheid en wij hebben toen getracht om van een deel van de Paterstraat 30 kilometer zone te maken en het parkeren, waar mogelijk, te beperken in de parkeerhavens en vakken, omdat het door ons toen al als onveilig werd ervaren, maar kregen van de Gemeente helaas geen steun. De transportbewegingen zijn in die jaren alleen maar toegenomen. ”

“V.w.b. wateroverlast durven wij ons wel tot de ‘ervaringsdeskundigen’ te rekenen ”

“veel te zwaar verkeer, scheuren in alle muren ”

“Dat het vrachtverkeer te zwaar beladen is....en daarmee de hele Paterstraat en zijn huizen verrot rijden...klopt dus wel. ”

“Wij hebben al eens voorgesteld om een andere weg aan te leggen richting De Zandmeren zodat de ontsluiting ook verantwoord is, want op één smalle weg waarbij ook voetgangers op de straat moeten lopen en fietsers in grote getale gebruik moeten maken van dit stukje Paterstraat is dit eigenlijk onverantwoord, en is het een wonder dat er nog niets ernstigs is gebeurd. ”

“ik vind de snelheid in de Paterstraat een ramp en voor de fietsers heel gevaarlijk ”

“er veel te hard gereden wordt, ook door het grote aantal vrachtwagenchauffeurs (die n.b. niet handsfree telefoneren!) en men vaak geen voorrang verleent aan het verkeer van rechts.”

“overmatig veel vrachtverkeer van vooral zandauto's. maar er wordt ook gewoon vaak veel te hard gereden door personenauto's. verkeersremmers zijn zeer welkom. heb flinke scheuren in mijn huis mogelijk veroorzaakt door trillingen van zand verkeer. ”

“Een racebaan voor brullende tractoren met grondkarren. ”

“bij regelmaat de dupe van achterstallig onderhoud aan de rioleringen, met daarnaast, wat ook steekt men is nooit verantwoordelijk voor schade overmacht enz. is hun verweer, regel het maar met je verzekering.”

“ons erf een wateroverslag is bij calamiteiten ik moet dan de voor deur en achterdeur garage openzetten om het overtollige water naar de sloot te geleiden. Als ik dit niet doe komt het water in de straat zeker 10 cm hoger en is de ellende nog veel groter.”

“Het is soms moeilijk om zonder ongelukken met de fiets of auto van de plaats te komen ”

“In de tijd van Ton Verachtert zijn we al eens naar een voorlichtingsavond geweest in de sporthal ,daarna is het erg stil geworden rond dit issue.”

“te weinig parkeerplaats voor bewoners, dit geeft veel frustraties bij bewoners onderling. er word vaak 80 tot 100 gereden in de straat”

“Ik heb bij het vaststellen van de WOZ waarde aangegeven dat er steeds meer fijnstof, lawaai en gevaarlijke situaties ontstaan(verminderd woongenot). Hierop is mijn WOZ waarde aangepast!! ”

Velen hebben de gemeente individueel aangesproken op de ondervonden problemen, hierbij is het volgende door de gemeente aan betrokkenen medegedeeld:

1. De Zandmerenroute, zoals gepresenteerd tijdens een bewonersavond in de Kreek op 24 februari 2010, als alternatief voor zwaar verkeer, is financieel niet haalbaar. De daaraan gekoppelde herinrichting van de Paterstraat is daarmee ook van de baan.
2. Budget voor verbetering van de verkeersveiligheid op de Paterstraat is ook niet beschikbaar.
3. In 2017 zijn wel onderhoudsmaatregelen voor de Paterstraat gepland. De gemeente overweegt om in 2017 groot onderhoud aan de asfaltverharding te gaan plegen, in de vorm van het vervangen van de bovenste laag van 4 centimeter asfalt. De daadwerkelijke uitwerking van de te nemen maatregelen is naast budgettaire beperkingen, afhankelijk van de functie van de straat en de wensen van bewoners/gebruikers.
4. Over de overlast van zwaar vrachtverkeer en de verplaatsing van de zandbedrijven: “Als de zandwagens weg zijn, geeft dat meteen een ander straatbeeld, ook mogelijkheden om de straat anders in te richten. Dan hoeven we alleen rekening te houden met personenwagens en af en toe een keer een vrachtwagen. In de huidige situatie is de Paterstraat de beste weg voor het zware verkeer. Die is mooi breed.”
5. De gemeente wil de problematiek rond de wateroverlast bij extreme buien in de Paterstraat opnieuw betrekken bij het tot stand komen van het nieuwe Water- en Rioleringsplan (WRP). Het onderzoeken en uitwerken van deze problematiek staat op de planning voor 2016 en moet zijn beslag krijgen in het WRP 2017-2021.
6. In de meest recente commissievergadering Ruimte van de gemeente Maasdriel is duidelijk geworden dat de gemeente heel erg graag de zandbedrijven aan de Zandstraat wil verplaatsen en al een andere locatie op het oog heeft, waarnaar reeds lange tijd onderzoek wordt verricht. Voor de verkeersafwikkeling van de zandbedrijven is een andere plek zeer gewenst.
7. De gemeente wil de verplaatsing van de zandbedrijven koppelen aan plannen voor het verbreden van de A2-brug over de Maas, het verbreden van het rivierbed en aan plannen van 's-Hertogenbosch in het kader van het project Maasoever of Maasbos.

Wij beseffen ons dat niet iedereen te koop loopt dat zijn huis uit elkaar scheurt, of dat zijn huis iedere keer vol met rioolwater loopt; dit vermindert de waarde bij een eventuele verkoop. Toch willen wij iedereen met schade vragen zich te melden, zodat wij de omvang van de schade goed kunnen illustreren bij een gesprek over schade of bij het wegnemen van de oorzaak. Wij zien hier analogie met de schade aan woningen door aardbevingen in Groningen. Wij plannen in de komende weken gesprekken met gemeente, zandbedrijven en u! We zullen ingaan op de problematiek en mogelijke oplossingen aangekaart in uw e-mails.

U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief, door een email te sturen naar paterstraat@NLweb.com Wij moedigen u aan om op dit e-mail adres ook al uw klachten, ervaringen, wensen en ideeën kenbaar te maken of u aan te melden om mee te helpen in de kerngroep. Omdat niet iedereen email heeft, kunt u uw klachten, ervaringen wensen en/of ideeën ook mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan een van de leden van de kerngroep. Deze eerste nieuwsbrief wordt daarom ook in uw brievenbus verspreid, de volgende nieuwsbrieven worden per email verspreidt en op aanvraag ook in uw brievenbus.

Uiteraard zijn wij geïnteresseerd in relevante documenten, foto's en video's welke ons kunnen ondersteunen in ons doel: het verbeteren van het leefklimaat van de Paterstraat.

Met vriendelijke groet,

Kees de Jong
Paterstraat 66
Janus Liebregts
Paterstraat 53
Thea van Hooft
Lindestraat 1 (hoek Paterstraat)