Nieuwsbrief nr. 2 van de kerngroep Paterstraat

Tussenstand


Kerkdriel, 17 april 2016

Na de eerste nieuwsbrief van 16 februari j.l. zijn er nog 8 aanmeldingen voor de nieuwsbrief binnengekomen, waarvan 5 met additionele klachten. Daarmee is het aantal aanmeldingen voor de nieuwsbrief gekomen op 43, waarvan 25 met klachten, ervaringen en/of ideeën.

Een samenvatting van de reacties: Er wordt veel te hard gereden. De intensiteit van het zware vrachtverkeer is de laatste jaren erg toegenomen. Velen ondervinden ernstige hinder van het verkeer van de zandbedrijven aan de Zandstraat welke de Paterstraat als ontsluitingsroute gebruiken. Het zware verkeer veroorzaakt trillingen en schade aan het wegdek en in huizen ontstaan scheuren in de muren en vloeren. Het verkeer, vooral het vracht- en tractorverkeer veroorzaakt geluidsoverlast en verstoort de nachtrust. Parkeerproblemen leiden tot frustraties bij bewoners onderling en tot onveilige situaties. Het gevoel van onveiligheid in het verkeer houdt velen bezig, en menigeen houdt zijn hart vast. Velen noemen de onveiligheid voor fietsers en kinderen. Ook de terugkerende problemen met het riool bij hevige regenval wordt veel genoemd. Zorgen worden geuit over de ontsluiting van het te revitaliseren recreatiegebied de Zandmeren. Fijnstof en het opstuivende zand en stof zorgen voor overlast en baren zorgen voor de gezondheid.

De kerngroep is aan de slag gegaan met uw reacties en heeft eerste gesprekken gevoerd met de gemeente Maasdriel, de zandbedrijven, Veilig Verkeer Nederland en is nu bezig onderzoek te verrichten naar de door de bewoners aangekaarte klachten, ervaringen, wensen en ideeën.

In deze nieuwsbrief vind u de verslagen van de gesprekken en een tussenstand van het verrichtte onderzoek.

10 februari j.l. heeft de kerngroep vragen aan de gemeente gesteld over de plannen voor werkzaamheden op de Wertsteeg. Daarna is het merendeel van de bewoners van de Paterstraat door de gemeente geïnformeerd dat dat extra verkeer voor de Paterstraat betekend.

Op 15 februari heeft de wegbeheerder, Jan Voets van de gemeente Maasdriel ons toegezegd dat als er te zijner tijd een voorlopig ontwerp ligt, hierover met de bewoners zal worden gecommuniceerd. In de komende maanden zullen er onderzoeken in onder andere de Paterstraat gedaan worden. Dit zijn met name onderzoeken naar verkeerscijfers, constructieopbouw, ondergrond en draagkracht/restlevensduur van de weg.

Op 19 februari is een gesprek gevoerd met John Doomernik en Hans van Hooft van de afd. realisatie en beheer van de gemeente Maasdriel.
Hierin is het ongenoegen geuit over het extra verkeer i.v.m. de werkzaamheden in de Wertsteeg welke een extra belasting vormt voor de toch al aangetaste verblijfsfunctie en daarmee de leefbaarheid van de Paterstraat.
De belangrijkste zaken uit dit gesprek:
De Wertsteeg wordt voorzien van betonstroken ter versteviging van de bermen. Aan de Zandstraat zijde van de dijk richting Paterstraat zal binnen een half jaar worden geasfalteerd.
De gemeente gaat sterkte metingen uitvoeren inzake de wegbelasting van de Paterstraat. Paterstraat 15 en 17 vormen volgens de gemeente het laagste punt. Veel oplossingen tegen wateroverlast zijn bespreekbaar, er is budget. Werkzaamheden aan de Teisterbandstraat staan gepland voor 2017. De politiek heeft beslist dat de wegen worden onderhouden op een laag niveau en dan nog in de onderste laag van laag. De beheerdoelen zijn het belangrijkste voor de onderhoudsmaatregelen in 2017, dit zijn asfalt vernieuwing en wateroverlast verminderen. De Paterstraat is een erftoegangsweg (ETW), maar heeft nu de functie van gebiedsontsluitingsweg (GOW).

Op 1 maart is een prima en open gesprek gevoerd met Marcel van Herwijnen, waarin de volgende zaken zijn besproken.
Er is gevraagd om rustig te rijden in de straat omdat hier kinderen fietsen en lopen. Marcel heeft de grond aan de Zandstraat in eigendom. Hij leunt achterover omdat hij niet hoeft te verhuizen, hij vind het een prima locatie en zit er prima. Hij begrijpt ons verhaal ook wel en wil wel meewerken aan een verhuizing als de voorwaarden goed zijn.
In het verleden is er gesproken met Niba over verhuizing, maar het is alweer een tijd stil. Vanuit de gemeente is er niemand bij hem geweest. Hij wil best verhuizen maar wil wel gecompenseerd worden omdat hij dan verder moet rijden. Hij wil graag een groter terrein en wil er kunnen bouwen omdat hij zijn spulletjes (shovels, enz) binnen wil opslaan. Hij heeft al een keer een lijstje bij Niba neergelegd, wat voor eisen hij heeft. Anderhalf jaar geleden heeft Marcel contact gehad met Niba, althans het buro wat Niba had ingeschakeld. Er is geen contact tussen de gemeente of wethouder van den Anker en van Herwijnen over verplaatsing geweest. Ook de gemeente leunt achterover en wacht af wat voor plannen er al dan niet van Niba komen....

Op 19 maart is een gesprek gevoerd met Jos van Gent en Lucien Jaakke.
In het verleden is de vader van Jos gevraagd met zijn bedrijf te verhuizen vanuit de Maasbandijk naar de huidige locatie omdat het daar te veel overlast veroorzaakte. Toen al waren er bedenkingen vanuit de familie van Gent vanwege de ontsluiting via de Paterstraat. De gemeente is destijds gekomen met deze locatie.
Van Gent heeft geen contact met de gemeente gehad over een mogelijke verplaatsing van zijn bedrijf. De enige contacten over eventuele verplaatsing zijn geweest met Niba en anderhalf jaar geleden met een bedrijf Kublo uit Heerlen wat in opdracht van Niba handelde. Er is in dat gesprek een locatie genoemd waarnaar toe te verhuizen, maar die locatie moet geheim blijven. In februari van dit jaar heeft van Gent een brief naar Kublo gestuurd waarin aangekondigd wordt niet meer mee te werken aan een verplaatsing, volgens de weg via Niba. De reden is dat dit iedere keer erg veel tijd en dus geld kost. Er is nog geen reactie vanuit Kublo of de gemeente ontvangen. Er is begrip vanuit van Gent voor de situatie in de Paterstraat en geeft zijn chauffeurs ook mee rustig te rijden. Voor de andere chauffeurs zal hij een bord ophangen bij de uitgang van de overslag om rekening te houden in de situatie in de Paterstraat.
Er lijkt bereidheid te zijn mee te werken aan verplaatsing. De kosten van een verplaatsing zijn wel een issue, omdat het niet zomaar het verplaatsen van het laad- en los-ponton is, maar dat de kade voldoende draagkrachtig moet zijn of moet worden gemaakt. Hieraan zijn kosten verbonden. Lucien wil een gesprek met de wethouder regelen en ons eventueel daarbij aan tafel hebben om e.e.a. duidelijk te krijgen. (Dit gesprek is inmiddels, na veel moeite en aandringen bij de gemeente, door van Gent geregeld, wij zitten dan echter niet aan tafel).

Op 4 april heeft de kerngroep een gesprek gehad met Henk Mulder van Veilig Verkeer Nederland.
Na uitleg onzerzijds over de Paterstraat, kwam Henk als vrij snel tot de conclusie dat deze straat niet volgens de normen is ingericht en onveilig is. Als deze weg een 50 km/h weg blijft moeten gescheiden fietspaden worden aangelegd, waar geen ruimte voor is. De beste optie volgens Henk was een 30 km/h weg, omdat de weg door een woonwijk loopt. Die 30 km/h moet dan ook afgedwongen worden middels verschoven weghelften. Drempels waren onwenselijk vanwege de trillingen. Daarna zijn we nog even door de straat gelopen tot aan de dijk. Tijdens de wandeling heeft Henk ook de vele vrachtwagens gezien. Wat hem vooral opviel was de dijkovergang, waar voetgangers fietsers en vrachtverkeer over dezelfde weg van 50km/h moeten. Lopende door de straat benadrukte Henk dat de problemen van de weg wel duidelijk waren, "nou de oplossing nog". Omdat het vooral een financieel verhaal is zouden we toch bij de politiek terecht moeten komen. De gemeente heeft cijfers van de verkeersaantallen over de weg. Die cijfers zijn op basis van tellingen van het verkeer met behulp van rubberen leidingen over de weg. Ze kunnen dan ook zien wat voor type verkeer en rijrichting. Alleen de vraag is wanneer dat gebeurt, als die tellingen in de bouwvak zijn dan krijg je een vertekend beeld, qua vrachtverkeer. Henk gaat nog contact opnemen met de gemeente en eventueel met politie en schrijft dan een rapport, wat hij ons toestuurt.

De kerngroep is bezig onderzoek te verrichten naar de volgende onderwerpen: Verkeersaantallen, rioolproblematiek, verkeersveilige inrichting weg, verkeerslawaai, fijnstof, parkeeroverlast, trillingsoverlast en het verhalen van schade.

Hier een kleine tussenstand:

Voor de verkeersaantallen hanteert de de gemeente 2 modellen:
Verkeersmodel 2012
Verkeersmodel prognosejaar 2025

Op Geluidbelasting per postcodegebied kun je op postcodeniveau een indicatie krijgen van de geluidkwaliteit. Op veel plaatsen in de straat is de geluidskwaliteit slecht. Een akoestisch onderzoek bij onderhoudswerkzaamheden aan de weg is niet verplicht, wel bij reconstructie, doch in ons geval, gezien de vele klachten, is een akoestisch onderzoek zeer wenselijk.

In het Water- en Rioleringsplan Bommelerwaard 2012 staat: Uit berekeningen blijkt dat op enkele locaties de vrijverval riolen niet aan de norm voldoet (o.a. Winkstraat te Zaltbommel, Kronenburgpark in Hedel en Paterstraat Kerkdriel). Van deze locaties is ook in de praktijk bekend dat bij heftige buien er korte of langere tijd sprake is 'water-op-straat' situaties. Deze situaties leiden soms tot overlast.
Na alle maatregelen die genomen zijn voor de wateroverlast in de Paterstraat blijft er een probleem bestaan qua wateroverlast. Zo zijn alle putdeksels gekneveld, kolkenleiding afgekoppeld, overstortleiding is aangepast. Nu is het werk afkoppelen kerkdriel Zuid in voorbereiding. Door deze afkoppeltracé zal de overlast nog meer afnemen. Echter kunnen wij in de Paterstraat geen droge voeten garanderen. Dit probleem meenemen in het nieuwe WRP.
Op http://www.riool.net/thema-s/extreme-buien staan aardige video's hoe je het regenwater buiten de deur houdt.

Het document "De zwaar-verkeerproblematiek binnen de bebouwde kom en richtinggevende oplossingen" van het SWOV geeft prima oplossingen en handreikingen om overlast en schade te beperken en veiligheid te vergroten.
Volgens het mobiliteitsplan van de gemeente Maasdriel loopt het regionaal fietsroutenetwerk over de Paterstraat en Laarstraat (zie hoofdstuk 3). Volgens dit plan had de Paterstraat al lang een 30km/h zone (ETW) moeten zijn met een woonfunctie en voor wat betreft de verkeersveiligheid voor fietsers was de herinrichting van de Paterstraat belangrijk.
Wij lezen verder uit dat mobiliteitsplan (2009): Bij de herinrichting van de Kerkstraat in 2002 is er bewust voor gekozen om gelijkwaardige kruispunten toe te passen op deze 50km-weg. Dit komt niet overeen met de landelijke richtlijnen voor een gebiedsontsluitingsweg. Ook uit de gehouden enquête komt naar voren dat dit door weggebruikers als onveilig wordt ervaren of niet wordt begrepen. Daarom wordt dit principe niet verder in de gemeente toegepast, maar wordt aangesloten bij de landelijke richtlijnen.
Alle overige wegen zijn in principe erftoegangswegen en vallen binnen de verblijfsgebieden (zie figuur 8). Deze wegen hebben geen verkeersfunctie, maar zijn bedoeld om de bestemming en percelen te bereiken. De verkeersveiligheid en een aantrekkelijke (woon)omgeving hebben hier prioriteit.
Wanneer de zandmerenroute niet door mocht gaan, dan is het alternatief om de Laarstraat op te waarderen. Bij de keuze voor die oplossing is extra aandacht nodig voor de (verkeersveilige) inrichting van de Laarstraat en Paterstraat.

Uit het Bestuursakkoord gemeente Maasdriel 2014-2018 lezen wij:
Een goede bereikbaarheid van de kernen per auto en per fiets is belangrijk. Veilige fietsroutes hebben prioriteit, vooral van en naar scholen. De verkeersveiligheid en veiligheid voor de kinderen bij scholen is een blijvend punt van aandacht.
De aanwezigheid van vrachtverkeer en druk verkeer drukt op de leefbaarheid van alle kernen. (Vracht)verkeer is noodzakelijk voor het bedrijfsleven, maar een veilige woonomgeving is belangrijk voor onze inwoners. Het gemeentebestuur luistert naar de belangen van alle partijen en zoekt, met partijen, naar werkbare, betaalbare en veilige oplossingen en/of alternatieven. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de Maas-waalweg, de Paddenstoelenroute en het vrijmaken van de dijken van vrachtverkeer.

Vanuit de risico's op het gebied van verkeersveiligheid en de gerelateerde aansprakelijkheid als wegbeheerder, is het een onwenselijke situatie als in een normale woonstraat binnen een verblijfsgebied 50km per uur mag worden gereden.

De Wet milieubeheer bijlage II geeft grenswaarden voor fijn stof voor de bescherming van de gezondheid van de mens. Uit Wat is grootschalige luchtverontreiniging?
Deeltjesvormige luchtverontreiniging is een verzamelnaam voor uiteenlopende deeltjes die door de lucht zweven: roetdeeltjes, opstuivend zand en (bodem)stof, uitlaatgassen, zeezout, plantmateriaal en bijvoorbeeld cementdeeltjes. Fijn stof is een graadmeter voor de mate van deeltjesvormige luchtverontreiniging.

Gezien het vele aantal vrachtwagens welke zand vervoeren, veelal zonder afgedekte laadbak is de vrees gegrond dat de luchtkwaliteit in de Paterstraat zodanig is dat dit schadelijke effecten op de gezondheid heeft. Een onderzoek naar de luchtkwaliteit is dan ook zeer gewenst, zo nodig kunnen maatregelen meegenomen worden bij de aangekondigde onderhoudswerkzaamheden in 2017 om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De gemeente hanteert volgens de parkeernormen van Maasdriel 2 parkeerplaatsen per woning.
Bij de 12 woonhuizen bij Paterstraat 4 t/m 26 zijn 13 parkeerplaatsen beschikbaar, een tekort van 11 parkeerplaatsen wat overlast veroorzaakt.
Ook bij de woonhuizen Paterstraat 28 t/m 64 zijn parkeerproblemen, waardoor auto's aan de overkant van de weg worden geparkeerd. Dit wordt door anderen weer als ongewenst en onveilig ervaren.

Tot zover de tussenstand van gesprekken en onderzoeken.

Om beter met elkaar te communiceren en de discussie op gang te brengen hebben we een groepsmail aangemaakt voor de bewoners van de Paterstraat. Als u een email stuurt aan paterpraat@NLweb.com komt deze aan bij alle aangemelde bewoners van de Paterstraat, dus ook bij ons. Wij vinden het goed dat u deze groepsmail ook gebruikt om bijvoorbeeld vermiste poezen en konijnen te traceren.

Deze nieuwsbrief zal ook via paterpraat@NLweb.com worden verstuurd en daarom ook 2 maal bij de bewoners per email aankomen. Controleer dit even en pas eventueel uw spamfilter aan door paterpraat@NLweb.com in uw adresboek op te nemen.

U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief, door een email te sturen naar de kerngroep op paterstraat@NLweb.com Wij moedigen u aan om op dit e-mail adres ook al uw klachten, ervaringen, wensen en ideeën kenbaar te maken of u aan te melden om mee te helpen in de kerngroep. Omdat niet iedereen email heeft, kunt u uw klachten, ervaringen wensen en/of ideeën ook mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan een van de leden van de kerngroep. De nieuwsbrieven worden de volgende keren per email via paterpraat@NLweb.com verspreidt en op aanvraag ook in uw brievenbus.

Voor de duidelijkheid:
alle bewoners van de Paterstraat: paterpraat@NLweb.com
kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Uiteraard zijn wij geïnteresseerd in relevante documenten, foto's en video's welke ons kunnen ondersteunen in ons doel: het verbeteren van het leefklimaat van de Paterstraat.


Met vriendelijke groet,

kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Kees de Jong
Paterstraat 66
Janus Liebregts
Paterstraat 53
Thea van Hooft
Lindestraat 1 (hoek Paterstraat)