Petitie Verkeersveilige Zuidelijke Ontsluitingsroute

De gemeente Maasdriel gaat aan de slag met de Zuidelijke Ontsluitingsroute (ZOR). De inrichting van het voorkeurstracé sluit niet aan bij de functie van de weg. De ontwerpprincipes voor het duurzaam veilig inrichten van wegen worden niet gevolgd ten gunste van ontwikkelmogelijkheden voor woningbouw.


Petitie (teken deze petitie op petities.nl)

Wij

Zeer bezorgde en betrokken ouders en kinderen

constateren

Dat de verkeersveiligheid op diverse wegen in Kerkdriel en Velddriel niet acceptabel is.
Dat ouders zich steeds meer zorgen maken over hun kinderen die deelnemen aan het verkeer.
Dat fietsers zich kwetsbaar voelen.
Dat het aantal verkeersdoden in Maasdriel in 2019 is gestegen tot bijna 3 maal het landelijk gemiddeld.

en verzoeken

om bij plannen voor reconstructie en aanleg van wegen verkeersveiligheid voorop te stellen.
om bij de variantenstudie voor de Zuidelijke Ontsluitingsroute de richtlijnen van duurzaam veilig (wegverkeer) als uitgangspunt te nemen.
om bij de variantenstudie voor de Zuidelijke Ontsluitingsroute de mogelijkheden voor verplaatsing van zandbedrijven te betrekken.

Uitleg

De voorlopige zienswijzen tegen het aanwijzingsbesluit voorkeursrecht gronden voor het voorkeurstracé van de ZOR geven aan dat er veel weerstand is tegen het huidige tracé.

In de variantenstudie voor de nieuwe zuidelijke ontsluitingsroute worden de richtlijnen van duurzaam veilig niet als uitgangspunt gehanteerd. Slechts één tracé wordt gepresenteerd in 3 varianten:

Variant 3 is verkeersveilig, echter daarvoor zullen 6 huizen moeten worden gesloopt.
Variant 2 is niet verkeersveilig, ook daarvoor moeten 6 huizen worden gesloopt, echter geeft mogelijkheden voor extra woningbouw.
Variant 2a is niet verkeersveilig, moet 1 huis worden gesloopt en geeft mogelijkheden voor extra woningbouw.
Met een erg magere onderbouwing voor deze variantenstudie, zonder weging van verkeersveiligheid en andere problematiek, hebben de leden van de commissie ruimte op 12 oktober in een besloten vergadering een voorkeur uitgesproken voor een tracé van de ZOR. Op basis daarvan is de aanwijzing voorkeursrecht gronden gedaan.

De niet onderzochte variant over de Drielse Veldweg kan verkeersveilig worden ingericht, misschien moet 1 huis worden gesloopt, geeft mogelijkheden voor extra woningbouw, geeft ruimte voor de tijdelijke woningen van de woningstichting, geeft mogelijkheden voor verplaatsing van de zandbedrijven en kan minder kosten omdat deze over een bestaande weg loopt.

Het lijkt erop dat bij de onderzoeken van de gemeente, uitgangspunten worden gezocht bij een gewenst resultaat van dat onderzoek, waarbij niet uitgesproken belangen de boventoon voeren. Ook de reactie van Henk Mulder van Veilig Verkeer Nederland (op het 'onderbouwende' rapport van 2018, om de Paterstraat onveilig in te richten) bevestigt dat.

Zoals bij elk onderzoek bepalen de uitgangspunten voor dat onderzoek de resultaten.
Er valt op dat enkele fundamentele denkfouten zijn gemaakt bij de variantenstudie voor de nieuwe zuidelijke ontsluitingsroute en dat de richtlijnen van duurzaam veilig niet voorop staan in het wegontwerp en niet zijn mee gewogen in de keuze tussen varianten.
Het ontwerpprincipe 'functionaliteit van wegen' zoals beschreven in de richtlijnen van duurzaam veilig, wordt in de varianten 2 en 2a los gelaten ten gunste van de ontwikkelmogelijkheden langs de ZOR. De inrichting sluit niet aan bij de functie van de weg, dit is vragen om problemen en creëert een nieuwe onveilige weg.
Zo is de weg als 60km (erfoegangsweg) geprojecteerd, waarlangs woningbouwontwikkeling mogelijk is.
Dit is een principiële denkfout en druist in tegen de ontwerpprincipes van duurzaam veilig. Kortheidshalve: De inrichtingseis voor erftoegangswegen binnen de bebouwde kom is 30km/u, buiten de bebouwde kom 60km/u. De inrichtingseis voor gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom is 50km/u, buiten de bebouwde kom 80 km/u.
Ook maakt de variant 2a, voor de ontsluiting van de Zandmeren gebruik van een erftoegangsweg over het laatste deel van de Paterstraat en Kievitsham. Ook dit is onwenselijk vanuit het ontwerpprincipe 'functionaliteit van wegen'. Het onderzoek wuift dat weg doordat dit deel 'oversteekbaar' blijft. Veilig is het niet en geeft veel overlast voor omwonenden. Ook de Paterstraat is op dit moment oversteekbaar, echter bewoners ervaren veel onveiligheid en overlast.

De variant 3 hanteert deze principes wel, echter schrijft de studie:  'Voor de gebieden bij Kerkdriel zuid kan dit ook ten koste gaan van grond die voor woningbouw ingezet kan worden.'
Ook de impact van variant 3 op het gebied tussen de Kievitsham en de Hoenzadrielsedijk is groot.
Dit is ook terug te zien in de vastgoedkosten die voor dit deel ruim €4.000.000 bedragen en de weerstand van bewoners (zie het artikel in het Brabants dagblad: 'Twintig inwoners maken bezwaar tegen ontsluitingsroute: ‘Plan is voor Maasdriel financieel te riskant’')

Wat ook opvalt is dat de varianten uit de vorige variantenstudies niet zijn meegewogen. Met name de variant over de Drielse Veldweg voorkomt de grote impact van het slopen van 6 woningen en vermindert de aantasting van de komgronden.
Ook zijn de verplaatsingsmogelijkheden van zandoverslagbedrijven niet mee gewogen. Middels een uitruil van natuurwaarden, zouden de zandoverslagbedrijven een plaats kunnen krijgen aan het einde van de nieuwe ZOR (bijvoorbeeld het verlengde van de Drielse Veldweg). Waarmee de zandbedrijven binnen de gemeente behouden kunnen blijven.

De voorgestelde verkeersveilige variant:

Verkeersveilige variant

De voorgestelde verkeersveilige variant met een fietsbrug over de rivier de Maas naar de gemeente 's-Hertogenbosch (v1 en v2).

Primair ten behoeve van:
- Middelbare scholieren aan de nieuwe locatie van het Rodenborch-College en Jeroen Bosch College in De Grote Wielen Rosmalen;
- Forenzen tussen de gemeentes Maasdriel en 's-Hertogenbosch;
- Stimuleren van (dag) recreatie, toerisme en middenstand in de gemeente Maasdriel (inwoners grote Wielen 9.500 in 2021), waardoor de leefbaarheid en het voorzieningen niveau in Maasdriel zal toenemen.


Verkeersveilige variant