Zuidelijke Ontsluitingsroute Maasdriel

en waarom die niet verkeersveilig wordt aangelegd.

21-11-2022 VVN-advies Zuidelijke Ontsluitingsroute Kerkdriel
Citaat uit dit advies: Verwacht zou mogen worden dat het nieuwe tracé voldoet aan de richtlijnen voor Gebiedsontsluitingswegen binnen en buiten de kom (respectievelijk 50 en 80 km/h). Het nu gekozen tracé is een politiek compromis dat niet voldoet aan deze uitgangspunten.

ZOR
          variant 2a

De gemeente Maasdriel gaat aan de slag met de Zuidelijke Ontsluitingsroute (ZOR). Na een lange historie waar diverse varianten zijn beoordeeld, besluit de gemeenteraad in haar vergadering van 9 december 2021 dat voorkeurstracé 2a (zie bovenstaand) verder uitgewerkt moet worden. (SSM, CDA en D66 stemmen voor, VVD en PvdA/Groenlinks stemmen tegen.)

Zeer bezorgde en betrokken ouders en kinderen verzoeken de gemeenteraad middels een petitie om bij plannen voor reconstructie en aanleg van wegen verkeersveiligheid voorop te stellen en hebben de petitie daartoe 9 december 2021 aangeboden aan de gemeenteraad.

De gemeente honoreert de petitie niet. De inrichting van de weg sluit niet aan bij de functie van de weg. De ontwerpprincipes voor het duurzaam veilig inrichten van wegen worden niet gevolgd.

De uitleg van wethouder de Vreede (SSM) waarom de Zuidelijke Ontsluitingsweg wordt aangelegd als erftoegangsweg en niet als gebiedsontsluitingsweg:




De gemeente gaat de te drukke gebiedsontsluitingswegen (Provinciale weg en Wordenseweg) ontlasten met deze erftoegangsweg en trekt daarvoor 18 miljoen euro uit. Ook de Paterstraat wordt, na aanleg van de ZOR, ontlast en wordt in de tussentijd ingericht als gebiedsontsluitingsweg (kosten 2,4 miljoen). Het recreatieverkeer uit recreatiegebied de Zandmeren en vrachtverkeer van de zandbedrijven wordt vooralsnog ontsloten via de Paterstraat.

Volgens de gemeente:
We staan aan de vooravond van het meest ingrijpende project ooit voor Maasdriel. Eindelijk kunnen we de verkeersproblematiek in Kerkdriel-Zuid en Velddriel grondig aanpakken. De druk op de Paterstraat, de Provincialeweg en de kern van Velddriel zal met de komst van de route afnemen. Ook ontstaat er ruimte om binnen alle plannen die we voor het gebied hebben te zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van De Zandmeren uit het Masterplan Maas dat tot meer recreatie en toerisme zal leiden.

Volgens het ontwerpprincipe functionaliteit is het wegennet idealiter een hiërarchische en doelmatige opbouw van de verkeersfuncties, bestaande uit drie typen wegen:

Functie van wegen
• stroomwegen (stromen op wegvakken en over kruisingen),
• gebiedsontsluitingswegen (stromen op wegvakken en uitwisselen op kruispunten) en
• erftoegangswegen (uitwisselen op wegvakken en kruispunten).

In een duurzaam veilig wegverkeer ...

... is de overheid eindverantwoordelijk voor een slachtoffervrij verkeerssysteem

Wegbeheerders, handhavers, wetgevers, voorlichters en soortgelijke verkeersprofessionals hebben de operationele verantwoordelijkheid om een duurzaam veilig verkeerssysteem daadwerkelijk te realiseren. Zo zorgen wegbeheerders ervoor dat wegen ingericht en onderhouden zijn, zodanig dat verkeersdeelnemers fysiek beschermd worden en de weg hun competenties en veilig gedrag ondersteunt.


De gemeente Maasdriel wijkt hiervan af en accepteert de risico's die hieraan verbonden zijn.

Meer informatie vindt u op de website van de kerngroep Paterstraat, welke voor verkeersveiligheid strijdt.