Overleg opstarten bewoners bijeenkomst 6-9-2017

Aanwezig namens de kerngroep Paterstraat: Kees de Jong, Janus Liebregts (verslag), Thea van Hooft.
Namens de gemeente Maasdriel: Hans van Hooft (Beleidsadviseur Openbare Ruimte), Stan de Laat (
Projectleider openbare ruimte team Realisatie & Beheer).


Het doel van dit overleg is om een bewoners bijeenkomst op te starten.

De schriftelijke vragen en opmerkingen van de kerngroep worden besproken (in geel de antwoorden). De gemeente zegt: "Discussie voegt niets meer toe."
De vragen 2abcd vallen buiten de kaders van het werk wat de gemeente wil uitvoeren. De gemeente snapt dat het een oplossing voor ons kan zijn, "maar er spelen meer belangen en het is lastig om het vrachtverkeer er op een juridisch goede manier weg te krijgen. Maatregelen die ook effect hebben op anderen moeten wettelijk worden onderbouwd wil dat stand houden bij de rechter." De gemeente denkt dat de problemen in de Paterstraat niet zodanig zijn dat ze dat hard kunnen maken.
De kerngroep attendeert de gemeente op de schrikkelcirculaire welke wel mogelijkheden biedt om o.a. maatregelen te nemen tegen overlast door nachtelijk vrachtverkeer. De gemeente gaat dat bekijken.

5b Trillingsoverlast kan gemeld worden via de website van de gemeente, echter structurele trillingsoverlast moet zelf worden aangetoond voordat de gemeente actie onderneemt.
Voordat de gemeente met de schop de grond in gaat is het wel interessant om te weten of die structurele trillingsoverlast er is, dan kan de gemeente daar iets mee. Daar is de bewonersavond ook voor om zoveel mogelijk input te vergaren.

De gemeente kan de weg inrichten volgens duurzaam veilig als 30km weg. Als 50km weg zal dat gezien het beschikbare profiel niet volgens duurzaam veilig zijn en zullen daar compromissen moeten worden gesloten.

De wethouder (Jan Hein de Vreede) zal de avond openen. Daarna spreekt Stan de Laat: Het is een technisch project, hoe gaan we de weg maken.
De kerngroep wil ook Veilig Verkeer Nederland uitnodigen. Volgens de gemeente is het grote nadeel van Veilig Verkeer Nederland dat die maar een belang dienen en dat is verkeersveiligheid. Veilig Verkeer Nederland kan duurzaam veilig uitleggen. De gemeente denkt dat ze bij een 50km weg uitkomen en denkt dat Veilig Verkeer Nederland daar een hartverlamming bij krijgt omdat dat in strijd is met duurzaam veilig.
Overeengekomen wordt dat ook Veilig Verkeer Nederland een rol in de bewonersavand heeft en een verhaal zal doen, met uitleg van duurzaam veilig en een toelichting op het rapport van Veilig Verkeer Nederland. Thea legt contact met Veilig Verkeer Nederland en stemt dit af met de gemeente.

Het doel van de avond is: Wat kunnen we nu met de weg op technisch vlak en dus wil de gemeente niet ingaan op de door de kerngroep voorgestelde punten:
Paterstraat en toets aan normen trillingen, geluidshinder, fijnstof.
en
Visie gemeente op het rapport Verkeersoverlast Paterstraat

De kerngroep stelt voor dat de wethouder daar iets over zegt, maar "de wethouder (Jan Hein de Vreede) gaat zeker niet op de inhoud in, dat is aan ons (gemeenteambtenaren)."
"Wat wij zouden kunnen zeggen is dat we ons aan de wetten en de normen hebben te houden. Wij kunnen meer doen, alleen wij hebben daar als gemeente geen beleid in."

De gemeente wil de bomen(platanen) die tussen weg en trottoir liggen vellen, omdat die het trottoir te veel omhoog werken.

De uitgangspunten en randvoorwaarden zullen worden besproken:
De technische aspecten staan in een standaardlijstje: o.a. budget, hulpdiensten, de standaard, het beleid. Dit is een lijstje waarin wordt afgevinkt waar aan wordt voldaan en beargumenteerd waar er wordt afgeweken.
Dit lijstje wordt vooraf met de kerngroep gedeeld, en staat ook in de concept presentatie.

De huidige situatie en de werkgrens zal worden besproken. De waterproblematiek wordt belicht, ook die in de Teisterbandstraat. Er zal een aparte bewonersavond komen voor de bewoners van de Teisterbandstraat. De kerngroep heeft gelezen dat er ook drempels in de Teisterbandstraat komen en denkt dat dat als gevolg heeft dat er meer (vracht)verkeer door de Paterstraat komt.
De Teisterbandstraat komt voor de gemeente niet in beeld voor vrachtverkeer. "Wij gaan iedere straat inrichten voor het verkeer dat daar komt".
De kerngroep stelt: als je al het vrachtverkeer uit het dorp weert behalve uit de Paterstraat, dan komt al het vrachtverkeer door de Paterstraat.

De gemeente zal een eerste schets presenteren: wat kun je met zo'n weg.

Ook de kerngroep Paterstraat zal een presentatie geven van haar werk.

Daarna wordt afgerond door wethouder Jan Hein de Vreede


3 weken te voren worden mensen uitgenodigd voor de bewonersavond, ook de zandbedrijven worden uitgenodigd.
De kerngroep wil ook fietsers uitnodigen om een compleet beeld te schetsen van het conflict fietser/vrachtverkeer en stelt voor de fietsersbond uit te nodigen.
Er zal een uitnodiging aan weggebruikers komen in het Carillion, zodat iedereen voor zichzelf kan uitmaken of hij komt.

"Het uitgangspunt van deze avond is dat het vrachtverkeer blijft komen."

De datum voor de bewonersavond moet nog worden vastgesteld in oktober voor of na de herfstvakantie, Stan komt daar op terug.