Verkeersoverlast op de Paterstraat Kerkdriel (28-11-2016)

Een verkennend onderzoek naar de problemen en mogelijke oplossingen.


Het Probleem
Oorzaken
Plannen
Overwegingen
Problemen en Oplossingen
Conclusies en Aanbevelingen

Het Probleem

Door gedeelde aanhoudende klachten van bewoners van de Paterstraat is een kerngroep opgericht, welke het verbeteren van het leefklimaat van de Paterstraat tot doel heeft. De kerngroep bestaat uit de volgende mensen: Kees de Jong, Janus Liebregts en Thea van Hooft. De kerngroep heeft de klachten en overlast in kaart gebracht om te komen tot oplossingen.

De kerngroep heeft inmiddels een eerste brief en 4 nieuwsbrieven verspreid onder bewoners, zandoverslagbedrijven en gemeente.
26-1-2016 oproep aan bewoners Paterstraat
16-2-2016 nieuwsbrief nr.1 Dweilen met de kraan open
17-4-2016 nieuwsbrief nr.2 Tussenstand
4-7-2016 nieuwsbrief nr.3 Onbevredigende antwoorden
17-11-2016 nieuwsbrief nr.4 Knelpunt vrachtverkeer

Naar aanleiding van de eerste 2 brieven zijn reacties binnengekomen vanuit de Paterstraat, waaronder 30 uitgebreide reacties met ondervonden klachten en overlast (zie geanonimiseerde reacties bewoners) en 43 aanmeldingen voor de nieuwsbrief. De klachten betreffen geluidsoverlast, trillingsoverlast, verkeersonveiligheid, fijnstof, overstromend riool en schade. Dit rapport gaat in op de verkeersoverlast, inzake de rioolproblematiek zijn wij nog steeds in afwachting van door de gemeente voor te stellen oplossingen.

Een samenvatting van de reacties:
  • Er wordt te hard gereden.
  • De intensiteit van het zware vrachtverkeer is de laatste jaren erg toegenomen. Opvallend is de groei van de transportbewegingen van vloerenbedrijven uit de wijde omtrek.
  • Velen ondervinden ernstige hinder van het verkeer.
  • Het intensieve zware verkeer veroorzaakt trillingen en schade aan het wegdek en in huizen ontstaan scheuren in de muren en vloeren.
  • Het verkeer, vooral het vracht- en landbouwverkeer veroorzaakt geluidsoverlast en verstoort de nachtrust.
  • Parkeerproblemen leiden tot frustraties bij bewoners onderling en tot onveilige situaties.
  • Het gevoel van onveiligheid in het verkeer houdt velen bezig, en menigeen houdt zijn hart vast. Velen noemen de onveiligheid voor fietsers en kinderen.
  • De terugkerende problemen met het riool bij hevige regenval wordt veel genoemd.
  • Zorgen worden geuit over de ontsluiting van het te revitaliseren recreatiegebied de Zandmeren.
  • Fijnstof en het opstuivende zand en stof zorgen voor overlast en baren zorgen voor de gezondheid.
De kerngroep is hiermee aan de slag gegaan en heeft diverse zaken onderzocht en heeft gesprekken gevoerd met de zandoverslagbedrijven, bewoners, gemeente en Veilig Verkeer Nederland. (zie nieuwsbrief 2 en 3)

Oorzaken

De Paterstraat is een straat aan de zuidrand van Kerkdriel met aan beide zijden woningen. De Paterstraat is een verblijfsgebied binnen de bebouwde kom, die als ontsluitingsroute wordt gebruikt voor een bedrijventerrein voor zandoverslagbedrijven, diverse landbouw-, tuinbouw en champignon-bedrijven, een recreatiegebied met bedrijvigheid, horeca en jachthavens (880 ligplaatsen) en diverse wijken in Kerkdriel.
Door de aanwezigheid van zandoverslagbedrijven ten oosten van de Paterstraat, die voor hun aan- en afvoer gebruik maken van de Paterstraat heeft de straat een doorgaand karakter. Het zijn vooral zware vrachtauto's en landbouwvoertuigen die de straat extra belasten. De gemeente heeft deze route feitelijk gefaciliteerd door een asfaltverharding en een maximale rijsnelheid toe te staan van 50 km/h. Doordat de infrastructuur hierdoor ruim bemeten is, leidt dit tot een snelheidstoename van het (overige) verkeer. Er wordt veel te hard gereden op de straat.
De Paterstraat is echter geen voorrangsweg en er is geen eigen ruimte voor het langzame verkeer gecreëerd, er zijn geen gescheiden fietspaden.
Door het intensieve zware vrachtverkeer, ontstaan er snel slechte plekken in het asfalt. Als er vervolgens vrachtverkeer over rijdt uit zich dat in trillingen in de huizen en de voertuigen zelf. Het verkeer, vooral het vracht- en landbouwverkeer veroorzaakt geluidsoverlast en verstoort de nachtrust doordat het vrachtverkeer vanaf 5 uur op gang komt.
De weginrichting is onherkenbaar. Verkeer van rechts, ook fietsverkeer, heeft voorrang op alle kruisingen. Velen, vooral onbekenden, wanen zich op een voorrangsweg, wat gevaarlijke situaties op de kruisingen oplevert, wat al heeft geresulteerd in diverse ongevallen. Langs de gehele Paterstraat mag aan beide zijden geparkeerd worden, echter dit wordt door weggebruikers niet begrepen omdat men zich op een gebiedsontsluitingsweg waant.
Zwaar vrachtverkeer, langzaam verkeer en voetgangers mengen zich, wat zich uit in onveilige situaties. Bij de dijkovergang moeten voetgangers, fietsers, zwaar vrachtverkeer en ander verkeer over een (te) smalle dijkovergang. Door de hellende weg levert dat extra problemen op.
De Paterstraat (1225 meter) heeft een licht hellend karakter, een soort badkuip met de hoogste gedeelten aan de uiteinden en laagste delen tussen de kruisingen met Hoedemakerstraat en Lindestraat.

Plannen

De gemeente heeft plannen gehad om de Zandmerenroute (een alternatieve ontsluitingsroute buiten de bebouwde kom) aan te leggen, 'waardoor de Paterstraat aanzienlijk minder wordt belast. Er zal met name minder vrachtverkeer door de Paterstraat rijden. Hierdoor is het mogelijk om de woonfunctie van de Paterstraat te versterken' (citaat mobiliteitsplan 2009). Maar hiertoe ontbreken de financiële middelen. De 1,5 miljoen euro die daarvoor was gereserveerd is inmiddels uitgegeven aan andere zaken (bron: Hans van Hooft, Beleidsadviseur Openbare Ruimte).

In het mobiliteitsplan (2009) zijn maatregelen opgesomd voor een betere verkeerscirculatie van het vrachtauto- auto- en fietsverkeer. Dit zou voor de Paterstraat o.a. betekenen: Woonfunctie tussen Duitse Weistraat en Kievitsham en verbetering tussen Kievitsham en Geersteeg, de aanleg van een 30km-zone en voor de verkeersveiligheid voor fietsers de herinrichting van de Paterstraat in Kerkdriel. Van deze plannen onder het centraal thema "verkeer op de juiste plek" is niets terecht gekomen.

In het bestuursakkoord (2014) schrijft de gemeente: De aanwezigheid van vrachtverkeer en druk verkeer drukt op de leefbaarheid van alle kernen. (Vracht)verkeer is noodzakelijk voor het bedrijfsleven, maar een veilige woonomgeving is belangrijk voor onze inwoners. Het gemeentebestuur luistert naar de belangen van alle partijen en zoekt, met partijen, naar werkbare, betaalbare en veilige oplossingen en/of alternatieven. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de Maas-waalweg, de Paddenstoelenroute en het vrijmaken van de dijken van vrachtverkeer.

Vervolgens zijn er plannen voor het verplaatsen van de zandoverslagbedrijven, echter de gemeente koppelt dat in de structuurvisie o.a. aan delfstoffenwinning en woningbouw in de uiterwaarden van Maasdriel en laat de planvorming en initiatief daarvoor over aan het zandwinbedrijf Niba, welke vastgoedposities heeft aan de Steigerboom. In plannen van Niba (ruimte voor Maasdriel), zouden de zandoverslagbedrijven verplaatst worden naar Hedel. Echter dit plan is een stille dood gestorven. Uit de inspraaknotitie structuurvisie (2009) blijkt dat van Gent toentertijd zijn bedrijf niet wil verplaatsen en dat het huidige terrein (een voormalige vuilnisstortplaats) bij woningbouw waarschijnlijk gesaneerd zal moeten worden. Inmiddels (2016) is het "de bedoeling" dat de zandoverslagbedrijven naar Alem verhuizen. Het moge duidelijk zijn dat delfstoffenwinning en de constante aanvoer daarvan voor de komende tientallen jaren de drijfveer is voor de plannen van Niba en niet het op korte termijn verplaatsen van zandoverslagbedrijven. Los daarvan komen de kosten voor het saneren van de grond en het verplaatsen van de zandoverslagbedrijven direct danwel indirect voor rekening van de gemeente Maasdriel. De gemeenteraad van Kerkdriel heeft op 16 december 1980 het besluit genomen om geen verdere ontzandingen meer toe te staan, welk besluit op 5 oktober 1981 is bevestigd. Met de aanvaarding van het Milieueffectrapport(MER) in 2009 heeft de gemeenteraad van Maasdriel echter met ruime meerderheid besloten om in principe medewerking te verlenen aan de verdere planvorming ten aanzien van Ruimte voor Maasdriel. Het is onduidelijk of een nieuw plan van Niba op instemming kan rekenen van de gemeenteraad. Volgens de MER: de medewerking van de zandoverslagbedrijven aan bedrijfsverplaatsing is op voorhand echter niet gegarandeerd. Het is nog niet zeker of de gronden voor de aanvang van het project kunnen worden verworven. De gemeente heeft aan Niba toegezegd haar wettelijke instrumenten in te zetten om de percelen te onteigenen indien in het kader van grondverwerving niet tot minnelijke schikking kan worden gekomen. De MER beschreef daarvoor een terugvalalternatief. Naar verwachting zal de onteigening een kostbare en langdurige juridische strijd worden.

Ook al worden de zandoverslagbedrijven verplaatst, betekend dit een verslechtering, qua geluidsbelasting, voor de Paterstraat:
In het akoestisch onderzoek van de MER Ruimte voor Maasdriel (zie bijlage 9) wordt er van uitgegaan dat de Paterstraat als ontsluitingsweg voor de te bouwen woningen wordt gebruikt. Dit rapport (bijlage 9, hoofdstuk 4) schrijft: "Uit de resultaten blijkt dat de geluidsbelasting met name op de Paterstraat toe zal nemen vanwege het toenemen van het verkeer, enerzijds door de autonome groei en anderzijds door het bouwen van nieuwe woningen aan de Steigerboom. De geluidsbelasting zal in de eindsituatie (2020) met ten hoogste 2-3 dB toenemen ten opzichte van de referentiesituatie (2008). Ten tijde van de tussensituatie zal er eveneens sprake zijn van een geluidstoename van 2-3 dB."
In het terugvalalternatief wordt vanaf de Paterstraat de bestaande gebiedsontsluiting gevolgd. Dit alternatief zal tot inpassingproblemen leiden. Alleen met ingrijpende maatregelen kan een goede afwikkeling van de verkeersstromen worden gewaarborgd. Daarom scoort dit scoort alternatief negatief ten opzichte van de nieuwe gebiedsontsluitingsweg. (MER pag. 98)

Onlangs zijn plannen bekend geworden, en deels uitgevoerd, om het recreatiegebied de Zandmeren te revitaliseren (zie nieuwsbrief 3) om zo meer bezoekers te trekken. De ontsluiting is hierbij een knelpunt en de verkeersaantrekkende werking daarvan wordt (in de MER Ruimte voor Maasdriel) bestempeld als 'autonome ontwikkeling'. Ook leiden de plannen voor ruimte voor Maasdriel tot meer verkeer over de Paterstraat, welke een regime van 30km per uur noodzakelijk maken om de geluidsoverlast buiten de wet geluidhinder te houden.

De gemeente heeft in 2017 onderhoudswerkzaamheden aan de asfaltverharding voor de Paterstraat gepland, met als uitgangspunt dat tientallen jaren dagelijks honderden vrachtwagens (zie verhardingsonderzoek) door de Paterstraat zullen gaan.

Overwegingen

De bewoners van de Paterstraat hebben aangegeven ontevreden te zijn met de huidige situatie en ontwikkelingen.
Het meest gehoorde argument bij de gemeente Maasdriel is "er is geen geld". De routering naar de recreatie- en horeca-bedrijven in de Zandmeren is door de gemeente bewegwijzerd door bruine borden over de Duitse Weistraat en Paterstraat. De ANWB bewegwijzering naar de Zandmeren loopt over de Kerkstraat, Teisterbandstraat en Paterstraat. De zandwagens volgen de route over de Paterstraat. Uit het verhardingsonderzoek blijkt dat de restlevensduur van het wegdek op diverse plaatsen in de Paterstraat op is, waardoor de fundering vervangen moet worden. Zelfs als dit gebeurd biedt dit geen garantie (zie email Jan Voets (medewerker beleid Wegbeheer) 3-2-2016) dat de trillingsoverlast en de daarmee gepaard gaande overlast en schade verleden tijd zijn. Daarnaast is het onderhoudsniveau van wegen in de gemeente Maasdriel het laagste van laag (zie Wegenbeheerplan en JOR 2016) terwijl de vermoeiing van het asfalt door het intensieve zware vrachtverkeer extra hoog is (bron: Unihorn BV valgewichtdeflectiemetingen) en voor verkeersveiligheid is geen budget (zie nieuwsbrief 1 en "Samen voor een veiliger Maasdriel" 2013 t/m 2017).
Wij vinden het onverantwoord investeringen te doen in infrastructuur welke zullen leiden tot nog meer en langdurige overlast, onveiligheid en schade. Beter is het te investeren met de blik op de toekomst, waarbij recreatiegebied de Zandmeren zich verder kan ontwikkelen en vrachtwagens zoveel mogelijk uit woongebied worden geweerd.
Zoals ook gesteld in het mobiliteitsplan: vrachtverkeer en landbouwverkeer horen niet thuis in woongebieden. Wij willen wel tijdelijk gedogen dat dit verkeer gebruik maakt van de Paterstraat, de voorwaarde daarbij moet zijn: een duidelijk plan met een duidelijk tijdspad welke het vrachtverkeer, landbouwverkeer en tractoren weert.
Voor ons is de enige finale oplossing een nieuw aan te leggen alternatieve weg: Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg. Als tussenoplossing kan een verplaatsing van de zandoverslagbedrijven aan de Zandstraat of een alternatieve weg Kievitsham-Bussenerweg-Wertsteeg al veel verbetering van het leefklimaat bieden.
De oplossingen zijn reeds lang geleden gevat in plannen (zandmerenroute, ruimte voor Maasdriel en mobiliteitsplan), maar niet uitgevoerd. Hiermee gedogen de bewoners van de Paterstraat al langere tijd dat de verkeersfunctie de verblijfsfunctie ernstig aan tast en 'beleid' van een plannen schrijvend gemeentelijk apparaat welke geen financiële middelen heeft de plannen uit te voeren. Dat betekent niet alleen dat de hinder en het risico van verdere materiële schade en letsel vooralsnog blijft bestaan, maar ook dat de betrokken bewoners in onzekerheid blijven verkeren zolang er geen concreet besluit is genomen om te komen tot oplossingen. Het gevolg hiervan is dat de bewoners van de Paterstraat meer dan andere inwoners van de gemeente getroffen worden door de gevolgen van het gemeentelijk beleid.
Ons streven is om op korte termijn een verbetering op alle probleempunten te realiseren en daarbij horen ook plannen voor verplaatsing van de zandoverslagbedrijven en plannen voor een alternatieve weg met duidelijke tijdspaden.
Wij kunnen daarom niet akkoord gaan met slechts onderhoud aan de asfaltverharding in 2017, welke de overlast, schade en onveiligheid verder faciliteren. Wij vinden dat de zwaarverkeerproblematiek op de (politieke) agenda hoort, zonder dat er nog meer ongevallen hebben plaats gevonden. Wij denken hierbij vooral aan de vele ouderen welke van hun laatste levensjaren in de Paterstraat willen genieten en aan de vele kinderen die veilig in de Paterstraat willen opgroeien.

Problemen en Oplossingen

Hieronder volgt een opsomming van de problemen en knelpunten met mogelijke oplossingen:
problemen/knelpunten
Oplossingen
Verstoorde nachtrust 1. openingstijden van zandoverslagbedrijven en tuinbouwbedrijven reguleren bijv: 7:30u-22:30u zodat vrachtwagens pas na 7:00u 's-ochtends door de Paterstraat rijden.
2. verbod op vrachtverkeer
3. alternatieve weg: Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg
4. verplaatsen zandoverslagbedrijven
5. nachtelijk inrijverbod
6. isoleren woningen
7. nadeel compenseren
8. alternatieve route vrachtverkeer
snel slechte plekken in het asfalt
1. regelmatig asfalteren
2. verbod op zwaar vrachtverkeer
3. maximale asbelasting instellen
trillingen
1. verbod op vrachtverkeer
2. duurzame verharding
3. snelheid vrachtverkeer verminderen (geen drempels of verhogingen!)
4. maximale asbelasting
5. alternatieve weg: Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg
6. verplaatsen zandoverslagbedrijven
7. alternatieve route vrachtverkeer
geluidsoverlast
1. verbod op vrachtverkeer
2. verbod voor tractoren en landbouwvoertuigen,
3. snelheid verminderen
4. alternatieve route vrachtverkeer
5. alternatieve weg: Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg
6. verplaatsen zandoverslagbedrijven
7. isoleren woningen
8. nadeel compenseren
er wordt te hard gereden
1. weginrichting als ETW30 (erftoegangsweg) met verticale snelheidsremmers met verbod op vrachtverkeer
2. weginrichting als ETW30 met horizontale snelheidsremmers. (inrichting op 30km/h voor normaal verkeer, met als gevolg dat vrachtverkeer nog langzamer moet rijden)
3. flitspalen
4. regelmatige handhaving
onveilige situaties
1. inrichting als ETW30 (erftoegangsweg met een snelheidsregime van max. 30 km per uur)
2. verbod op vrachtverkeer, tractoren en landbouwverkeer
onveilige situaties (gevaarlijke stoffen)
1. alternatieve route voor gevaarlijke stoffen: Kievitsham-Wertsteeg
2. Alternatieve weg: Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg
gevoel van onveiligheid in het verkeer
1. inrichting als ETW30
2. verbod op vrachtverkeer, tractoren en landbouwverkeer
3. gescheiden fietspaden
4. trottoirs aan beide zijden
onveiligheid voor fietsers
1. weginrichting als ETW30 met verticale snelheidsremmers met verbod op vrachtverkeer
2. weginrichting als ETW30 met horizontale snelheidsremmers. (inrichting op 30km/h voor normaal verkeer, met als gevolg dat vrachtverkeer nog langzamer moet rijden)
3. gescheiden fietspaden
onveiligheid voor kinderen en ouderen
1. weg verkeersluw maken via alternatieve weg: Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg
2. verbod op vrachtverkeer, landbouwverkeer en tractoren
3. weginrichting als ETW30 met verticale snelheidsremmers met verbod op vrachtverkeer
4. weginrichting als ETW30 met horizontale snelheidsremmers. (inrichting op 30km/h voor normaal verkeer, met als gevolg dat vrachtverkeer nog langzamer moet rijden)
verkeer van rechts krijgt geen voorrang
1. weginrichting als ETW30 met verticale snelheidsremmers met verbod op vrachtverkeer
2. weginrichting als ETW30 met horizontale snelheidsremmers. (inrichting op 30km/h voor normaal verkeer, met als gevolg dat vrachtverkeer nog langzamer moet rijden)
onveiligheid door niet handsfree telefoneren vrachtwagenchauffeurs
1. handhaving
2. verbod op vrachtverkeer
onherkenbare weginrichting
1. inrichting als ETW
2. inrichting als GOW (consequentie eenrichtingsverkeer)
schade door zandoverlast en fijnstof
1. laadbakken afdekken
2. verbod op vrachtverkeer, landbouwvoertuigen en tractoren
3. zandoverslagbedrijven verplaatsen
4. alternatieve weg: Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg
5. nadeel compenseren
schade door trillingen
1. verbod vrachtverkeer
2. schade vergoeden/nadeel compenseren
te weinig parkeerplaatsen
1. parkeerplaatsen aanleggen
2. parkeren op de weg
3. verder weg parkeren en lopen
regelmatig overstromend riool
1. capaciteit vergroten
2. verminderen zand en vuil in het riool
3. scheiden hemelwater en rioolwater
4. overstorten maken naar sloten
5. terugslagkleppen bij elk huis
ontsluiting te revitaliseren Zandmeren
1. alternatieve weg: Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg
2. alternatieve weg: Steigerboom-Zwijsenplein
3. Zandmeren niet revitaliseren


Conclusies en aanbevelingen

De kerngroep Paterstraat komt tot de volgende conclusie: De leefbaarheid van de Paterstraat staat ernstig onder druk, de bewoners van de Paterstraat ondervinden reeds langere tijd verkeersonveiligheid, trillings- en geluidsoverlast, scheuren in muren en vloeren, gezondheidsrisico's door fijnstof en het risico van letsel en verdere materiële schade. Ondanks plannen (sinds 2009) dreigt hier niets aan gedaan te worden. Integendeel, het vrachtverkeer lijkt "gefaciliteerd" te worden met beter asfalt. Dit is voor de omwonenden onacceptabel. Het is onwenselijk investeringen te doen in infrastructuur welke zullen leiden tot nog meer en langdurige overlast, schade en onveiligheid. Beter is het te investeren met de blik op de toekomst, waarbij recreatiegebied de Zandmeren en de bedrijvigheid in Kerkdriel zich verder kan ontwikkelen en vrachtwagens zoveel mogelijk uit woongebied worden geweerd.

Onlangs is de Wertsteeg ingericht volgens de richtlijnen van duurzaam veilig, ook de Kievitsham is voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Uit communicatie met de gemeente (zie email Hans van Hooft (Beleidsadviseur Openbare Ruimte) aan Kees de Jong 20-11-2013) blijkt dat door de gemeente niet beleidsmatig gekozen is voor een routering van de zandoverslagbedrijven via de Paterstraat. De zandoverslagbedrijven hebben hun uitweg op de openbare weg aan de Zandstraat. Van daaruit is het een keuze van de chauffeurs om de routering te kiezen. Verkeer van en naar de horeca en recreatiebedrijven in de Zandmeren wordt wel beleidsmatig gerouteerd via de Paterstraat, middels bruine borden.

Gelet op de gestelde beperkte budgetten bevelen wij daarom het volgende aan:
1. instellen van een inrijverbod voor vrachtverkeer en landbouwverkeer op de Paterstraat tussen de kruisingen met Bussenerweg en Wertsteeg, middels een verkeersbesluit. Een uitzondering zal gemaakt moeten worden voor de bestemmingen Service Parts International B.V. Paterstraat 47 en Fa. P. Dessing Paterstraat 49.
2. instellen van een maximumsnelheid van 30 km/h in de gehele Paterstraat middels een verkeersbesluit en de gehele Paterstraat zoveel als mogelijk in te richten als verblijfsgebied.

3. om de wegconstructie op het traject Paterstraat tussen de kruisingen met Uitingstraat en Kievitsham (100m) rijbaanbreed te reconstrueren, conform het advies uit het verhardingsonderzoek, waarbij extra parkeerplaatsen worden gecreëerd.

4. ontwikkelen van een alternatieve weg Zandmeren-Bussenerweg-Wertsteeg, waarbij budget wordt overgeheveld van onderhoud aan de asfaltverharding aan de Paterstraat (1300 meter) naar de nieuwe weg. Dit project kan eventueel opgedeeld worden in 2 fasen:
    fase 1 traject Kievitsham - Bussenerweg - Wertsteeg (maximaal 685 meter)
    fase 2 traject Zandmeren - Kievitsham (700+ meter)

Aan al deze punten zal in deze volgorde voldaan moeten worden, om een leefbare Paterstraat te creëeren. Door het slechts instellen van een 30km/h zone inclusief verkeersremmers, zonder verbod op vrachtverkeer, wordt extra overlast gecreëerd.

Hiermee verliest de Paterstraat zijn doorgaande karakter voor vrachtverkeer welke verhuist naar de nieuwe weg en kan de Paterstraat als ETW30 worden ingericht. Hiermee worden nagenoeg alle problemen m.b.t. overlast, schade en onveiligheid door verkeer in de Paterstraat opgelost en kan recreatiegebied de Zandmeren en de bedrijvigheid in Kerkdriel zich verder ontwikkelen.

Het tijdelijke nadeel welke het landbouw- en vrachtverkeer heeft doordat het moet omrijden, weegt niet op tegen de overlast, schade en onveiligheid welke de bewoners van de Paterstraat (al langere tijd) ondervinden. De meest voor de hand liggende tijdelijke route voor zwaar vrachtverkeer en landbouwverkeer via Kievitsham-Wertsteeg loopt grotendeels buiten de bebouwde kom.


Met vriendelijke groet,

kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Kees de Jong
Paterstraat 66
Janus Liebregts
Paterstraat 53
Thea van Hooft
Lindestraat 1 (hoek Paterstraat)