Nieuwsbrief nr. 6 van de kerngroep Paterstraat

Onveilig of extra overlast


Kerkdriel, 22 oktober 2017

Beste bewoners van de Paterstraat,

hier volgt een overzicht van de ontwikkelingen van de laatste maanden.

Op 16-5-2017 is het advies van een onafhankelijk verkeerskundige met de gemeente gedeeld, welke o.a. stelt "50 km/u is veel te hard en brengt veel risico met zich mee".

Op 14-6-2017 is er een 'benen op tafel gesprek' geweest met wethouders, raadsleden, ambtenaren, zandbedrijven, Niba en kerngroep Paterstraat over de verkeersoverlast op de Paterstraat. De gemeente presenteert een optie voor een korte termijn oplossing (50km weg met fietssuggestiestroken en punaises) en een optie voor een lange termijn oplossing (30km weg met om de 90 meter snelheidsvertragers). De lange termijn kan lopen tot het jaar 2050 of zelfs 2100. Wethouder de Vreede wil volgend jaar een onderzoek naar de brede verkeersproblematiek. De gemeente belooft verkeershandhaving in de Paterstraat te krijgen.

21-6-2017 Kees de Jong geeft aan bereid te zijn om te blijven helpen in de kerngroep Paterstraat.

Tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering op 29 juni 2017 met commissaris van de koning Clemens Cornielje vertelt de commissaris dat de beoogde locatie voor de verplaatsing van de zandbedrijven in Alem valt onder 'Gelders Natuurnetwerk' en het is uitgesloten dat daar ontheffing van komt. Wel adviseerde Cornielje de raad om in gesprek te gaan met gedeputeerde Josan Meijers om een oplossing te zoeken voor het probleem. Hij liet wel doorschemeren dat het niet gemakkelijk zal zijn een geschikte locatie te vinden.

Op 6-7-2017 gaat de gemeenteraad akkoord met het Raadsvoorstel bestemming jaarrekeningresultaat 2016
Zoals we in de krant hebben kunnen lezen sloot de jaarrekening 2016 van de gemeente met een voordelig saldo van 3 miljoen euro. Daarvan komt 350.000 euro extra beschikbaar voor het weggedeelte van de Paterstraat tussen de Bussenerweg en Duitseweistraat
Verder lezen wij 2 belangrijke zinnen in dit raadsvoorstel:
1. De ultieme oplossing (het verplaatsen van de zandbedrijven) maakt onderdeel uit van het project 'Maasoeverpark'. Daadwerkelijke verplaatsing is echter niet op korte termijn te verwachten.
2. Uiteraard worden ook de landelijke richtlijnen van Duurzaam Veilig Wegverkeer gevolgd.

Op 6-9-2017 heeft de kerngroep Paterstraat overlegd met de gemeente over een te organiseren bewonersbijeenkomst (zie het gespreksverslag). Nadat de rioolproblematiek is aangepakt moet de weg opnieuw worden ingericht. De gemeente gaat er bij de nieuwe inrichting van de straat van uit dat het vrachtverkeer blijft komen. Dit veroorzaakt een conflict tussen verkeersveiligheid en extra overlast. Het blijkt onmogelijk, met inachtname van het gegeven dat het vrachtverkeer blijft rijden, de Paterstraat veilig in te richten volgens de principes van Duurzaam Veilig, zonder dat extra overlast wordt gecreëerd. Ook lijkt de gemeente bij de inrichting van de weg weinig te kunnen doen aan de door bewoners ondervonden overlast en verwijst naar wettelijke normen die geen plafond bevatten. De gemeente denkt dat ze bij een 50km/u weg uitkomen maar zal dit ter sprake brengen op de bewonersbijeenkomst.

Na het overleg worden nog de volgende door ons gevraagde stukken met ons gedeeld:
de antwoorden op de door ons schriftelijk gestelde vragen, een juridisch memo voor wat betreft de klachten van bomen (Platanen) in de Paterstraat, een email-wisseling en studie m.b.t. de wateroverlast bij nummer 51 en 53 in de Paterstraat en de 2 schetsen voor de nieuwe weginrichting bij 30km/u (deel 1 en 2) en 50 km/u (deel 1 en 2)

Op 6-9-2017 is er een man gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's op de kruising Ipperakkeren met Paterstraat

De bewonersbijeenkomst (zie uitnodiging) staat nu gepland op 2 november 2017 19:30u in de Kreek, de laatste bewonersbijeenkomst was op 24 februari 2010 waarin de zandmerenroute werd gepresenteerd. Nu komen we bijeen om te bekijken hoe het vrachtverkeer over de Paterstraat "geperst" wordt.

Een citaat van de toenmalige wethouder "Tijdens het lijsttrekkersdebat, bleek Groen Links gelukkig alleen te staan in hun opvattingen dat al het verkeer wel over de Laarstraat en Paterstraat geperst kan worden. Je zou er maar wonen denk ik dan. Hoop dat ik de onrust heb kunnen wegnemen." (zie laatste weblog voor verkiezingen waarin verslag wordt gedaan van de laatste bewonersbijeenkomst)


Het beleid van de gemeente Maasdriel "wij gaan iedere straat inrichten voor het verkeer dat daar komt" veroorzaakt veel overlast, schade, onveiligheid en irritatie en is in strijd met het principe van Duurzaam Veilig "wegen moeten worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld". Als je vervolgens de gevolgen niet onderzoekt, vind je ook niks en lijkt het alsof er geen probleem is.

Natuurlijk zijn wij blij dat de rioolproblematiek wordt aangepakt en met extra geld voor onze straat, echter je kunt hem niet breder maken en hem nooit inrichten als verkeersveilige gebiedsontsluitingsweg.
De infrastructuur voor de ontsluiting van Kerkdriel-Zuid en de Zandmeren is onvoldoende. Het (doorgaande) verkeer maakt nu gebruik van de Paterstraat (een erftoegangsweg) met veel overlast, schade, onveiligheid en irritatie tot gevolg.
Met het uitgangspunt dat zwaar vrachtverkeer ontsloten wordt door een erftoegangsweg in woongebied is het noodzakelijk compromissen te sluiten tussen verkeersveiligheid en overlast. In die zin is al het geld voor een nieuwe inrichting van de straat verkeerd besteed en blijft de overlast, schade, onveiligheid enz.

De enig juiste oplossing staat verwoord in ons rapport Verkeersoverlast Paterstraat: een nieuwe gebiedsontsluitingsweg voor Kerkdriel-zuid en de Zandmeren. Wij begrijpen dat de gehele ontsluiting naar de A2 financieel niet haalbaar is. De kosten voor een nieuwe ontsluitingsweg Zandmeren richting Wertsteeg zijn te overzien.



U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief, door een email te sturen naar de kerngroep op paterstraat@NLweb.com Wij moedigen u aan om op dit e-mail adres ook al uw klachten, ervaringen, wensen en ideeën kenbaar te maken of u aan te melden om mee te helpen in de kerngroep. Omdat niet iedereen email heeft, kunt u uw klachten, ervaringen wensen en/of ideeën ook mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan een van de leden van de kerngroep. De nieuwsbrieven worden per email via paterpraat@NLweb.com verspreidt en op aanvraag ook in uw brievenbus.

Voor de duidelijkheid:
alle bewoners van de Paterstraat: paterpraat@NLweb.com
kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Uiteraard zijn wij geïnteresseerd in relevante documenten, foto's en video's welke ons kunnen ondersteunen in ons doel: het verbeteren van het leefklimaat van de Paterstraat.


Met vriendelijke groet,

kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Kees de Jong
Paterstraat 66
Janus Liebregts
Paterstraat 53
Thea van Hooft
Lindestraat 1 (hoek Paterstraat)


Op http://www.nlweb.com/paterstraat vindt u alle nieuwsbrieven, rapporten en onderbouwingen.