Gemeente Maasdriel
t.a.v. het college van B&W
Postbus 10.000
5330 GA KERKDRIEL

Kerkdriel, 23-5-2023

Betreft: aanvraag tot het nemen van een verkeersbesluit

Geacht college, Beste Tiny, (cc: bewoners van de Paterstraat)

Wij mochten nog geen beslissing of reactie ontvangen op onderstaande aanvraag van 11 april.

Hierbij doen wij het verzoek om binnen de wettelijke termijn van acht weken, uiterlijk 6 juni 2023, een besluit te nemen over deze aanvraag tot nemen van een verkeersbesluit vanwege nieuw gebleken feiten en veranderde omstandigheden. Als door u niet binnen deze termijn wordt beslist zullen wij een beroep doen op de Wet dwangsom en beroep wegens niet tijdig beslissen.

Toelichting:
Op 10 april 2020 heeft de rechtbank Gelderland uitspraak gedaan in het beroep op het bezwaar tegen het afwijzen van een aanvraag tot het nemen van een verkeersbesluit in de Paterstraat. De overweging tot het afwijzen van dat beroep liggen in het feit dat de gemeente, bij het afwijzen van een aanvraag tot het nemen van een verkeersbesluit, beleidsvrijheid toekomt bij de uitleg van de begrippen 'veiligheid op de weg', 'bruikbaarheid van de weg' en 'vrijheid van verkeer'.

Op 1 december 2021 heeft de bezwaarschriftencommissie uitspraak gedaan in het bezwaar tegen het afwijzen van een aanvraag tot het nemen van een verkeersbesluit in de Paterstraat. De overweging tot het afwijzen van dat bezwaar liggen in het feit dat de bezwaarcommissie 'veranderde omstandigheden met betrekking tot het vrachtverkeer en dat een toename van verschillende soorten van verkeersbewegingen' niet bewezen acht. En wijst het bezwaar af op grond van art. 4:6 lid 2 awb: 'Wanneer geen nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden worden vermeld, kan het bestuursorgaan zonder toepassing te geven aan artikel 4:5 de aanvraag afwijzen onder verwijzing naar zijn eerdere afwijzende beschikking.'

Op 7 oktober 2021 heeft de omgevingsdienst Rivierenland namens de gemeente na een aanvraag tot het stellen van maatwerkvoorschriften geconstateerd 'dat de te dienen doelen voor de leefomgeving (het milieu) op andere wijze geregeld dient te worden, bijvoorbeeld in het ruimtelijk spoor of met een verkeersbesluit'.

In 2022 en 2023 is de Paterstraat gereconstrueerd.
Op 2 augustus 2018 is aan de gemeente gemeld: "Bij de reconstructie van de weg wordt de as van de weg, door de aanleg van parkeerplaatsen aan de noordzijde, verlegd naar het zuiden. Wat betekent dit voor de geluidsbelasting op de woningen aan de zuidzijde? Kunt u inzicht geven over de heersende waarde en de geluidsbelasting na reconstructie? "
Herhaaldelijk is de gemeente gemeld dat afdeling 4 "Reconstructies" van hoofdstuk VI "Zones langs wegen" Wgh van toepassing is op de reconstructie, welke aangeeft dat de geluidsbelasting op woningen na reconstructie, voorafgaand aan de reconstructie moeten worden getoetst aan de grenswaarden uit de Wgh.
Omdat op vragen daarover geen reactie komt is dit voorafgaand aan de reconstructie op 24-4-2022, 9-5-2022 en 10-5-2022 nogmaals gemeld bij de gemeente, waarop ook geen reactie komt.

Op 19 juli 2022 is een klacht daarover en wegens 'onbehoorlijk bestuur' bij de gemeente (zaaknummer 371277) ingediend. Hierin worden ook de besluiten met verkeersaantrekkende werking voor de Paterstraat vermeld. Door salamitactiek komt er steeds meer verkeer, overlast en onveiligheid op de Paterstraat. De gemeente heeft deze klacht niet behandeld.

Op 29 juni 2022 neemt de gemeente een (tijdelijk) verkeersbesluit (parkeerverbod) voor de Kievitsham voor een omleidingsroute voor (vracht)verkeer. Zie Gemeenteblad 2022, 295443.

Op 7 juli 2022 besluit de gemeenteraad 1,1 miljoen euro ter beschikking te stellen ten behoeve van het vergroten van de toeristenstroom naar het recreatiegebied de Zandmeren. Een alternatieve route voor dit gebied is nog niet gerealiseerd. Bewoners van de Paterstraat worden niet betrokken bij deze besluitvorming.

Op 9 mei 2023 is een omgevingsvergunning (kenmerk: ODR2207854) verleend voor het bouwen van 23 tijdelijke woningen aan de Bussenerweg in Kerkdriel, met verkeersaantrekkende werking voor de Paterstraat.

Op 11 mei 2023 besluit de gemeenteraad nog eens 2.889.145,00 euro ter beschikking te stellen ten behoeve van het vergroten van de toeristenstroom naar het recreatiegebied de Zandmeren. Een alternatieve route voor dit gebied is nog niet gerealiseerd.
Voorafgaand aan de behandeling van dat raadsvoorstel is op 10 mei 2023 het college ingebreke gesteld (wegens ontbreken van de inbreng en afweging van burgerparticipatie, zoals vermeld in de klacht van 19-7-2022) en verzocht het Raadsvoorstel Krediet gebiedsontwikkeling Zandmeren 2030, Fase 1 Deel 2 aan te houden totdat de nota Inspraak en Overleg en de uiteindelijke gebiedsvisie besproken zijn. De negatieve gevolgen (met name de verkeersaantrekkende werking voor de Paterstraat) zijn in dit raadsvoorstel door een verkeerde voorstelling van zaken aan de gemeenteraad, onderbelicht geweest welke de stemming over dit raadsvoorstel heeft beïnvloedt.

Kortom: de nieuw gebleken feiten zijn:
1. de reconstructie van de Paterstraat, met de verlegging van de as van de weg naar het zuiden.
2. de hierdoor optredende hogere geluidsbelasting op de gevels aan de bebouwing aan de zuidzijde.
3. de mogelijkheid om middels een verkeersbesluit (parkeerverbod analoog aan gmb-2022-295443) de Kievitsham geschikt te maken als alternatieve route voor vrachtverkeer. 
4. de constante stroom aan besluiten met een verkeersaantrekkende werking voor de Paterstraat.
5. het uitblijven van verplaatsing van de zandbedrijven.
6. De constatering van de gemeente dat de te dienen doelen voor de leefomgeving (het milieu) middels een verkeersbesluit geregeld kunnen worden.
7. Meer verkeer door het ter beschikking stellen voor het krediet voor de gebiedsontwikkeling in de Zandmeren, waaronder een evenemententerrein.
8. Onzorgvuldig en niet professioneel handelen van gemeente m.b.t. burgerparticipatie, inspraak, afhandeling van klachten, verkeerd informeren van de gemeenteraad en overtreden van de wet (geluidhinder).

De gemeente heeft bij vorige beslissingen gebruik gemaakt van haar beleidsvrijheid om het belang van verkeersveiligheid ondergeschikt te maken aan het belang van goede doorstroming van het verkeer.
Op basis van de nieuwe feiten en extra verkeersbewegingen, is nu het moment aangebroken om deze balans te heroverwegen.
Niet alleen zal de balans verkeersveiligheid versus doorstroming opnieuw gewogen moeten worden, maar nu vooral de balans leefomgeving (het milieu) versus doorstroming.
Wij herinneren u aan de onvrede welke al lange tijd leeft in de Paterstraat over het door u gevoerde beleid. De nadelige gevolgen en daarmee de onvrede over dit beleid, zonder compensatie voor bewoners, neemt toe met elke extra verkeersbeweging. Het kookpunt is bereikt. Bewoners kondigden 4 jaar geleden al aan: "Er rest voor de bewoners niets anders dan burgerlijke ongehoorzaamheid door de weg zelf maar af te sluiten, van de gemeente moeten we het niet hebben."

Onze belangrijkste zorgen over de veiligheid van onze kinderen op straat, worden door u niet omgezet in maatregelen (zoals verwoord in het rapport van Veilig Verkeer Nederland van 2016). De bewoners van de Paterstraat vragen zich, na de reconstructie en het grote aantal extra verkeersbewegingen niet af óf er een fietser wordt geschept, maar wanneer. Wij doen nu een beroep op de wet geluidhinder, daar geldt (voor een 50km/u weg) geen beleidsvrijheid. Dat wettelijk kader met een (geluids)normeringstelsel bestaat niet bij een 30km/u weg. De beleidsvrijheid (verkeersveiligheid versus doorstroming) in deze gemeente heeft inmiddels geleid tot ERG negatieve verkeersveiligheidscijfers (met in 2021 gemiddeld 5 maal zo veel verkeersdoden in Maasdriel als in heel Nederland) (bron: verkeersveiligheidscijfers).

De weging van deze nieuwe feiten rechtvaardigt het instellen van een 30km zone in de Paterstraat en doet recht aan de aanhoudende en uitdijende (geluids)overlast en onveiligheid voor bewoners van de Paterstraat. Het daarmee wachten totdat een Zuidelijke Ontsluitingsroute is gerealiseerd, of zandbedrijven zijn verplaatst, is niet aanvaardbaar. Nu de gemeente zelf heeft vastgesteld dat vrachtverkeer niet mogelijk is bij een snelheidsregime van 30km/u is ook een verkeersbesluit (parkeerverbod) voor de Kievitsham aan te raden.

Ik verzoek u de voornoemde verzoeken (tot het nemen van een verkeersbesluit en maatwerkvoorschriften), klachten en ingebrekestelling te betrekken bij het gevraagde besluit en als inhoudelijk ingelast te beschouwen.

Met vriendelijke groet,
bewoners van 13 adressen in de Paterstraat,


Tiny Lommers schreef op 11-4-2023 om 11:53:

Goedemorgen Janus.

 

Natuurlijk stuur ik deze door.

 

Groet.

 

Van: Janus Liebregts
Verzonden: dinsdag 11 april 2023 11:46
Aan: Tiny Lommers
CC: bewoners van de Paterstraat
Onderwerp: Re: FW: Paterstraat/onveilige situatie

 

Hallo Tiny,

Dank voor het doorzetten van de email.
Dan nog over de aan te brengen thermoplast cirkels.

Wij en andere bewoners in de Paterstraat ondervinden geluidsoverlast vanwege de weg. De geluidsbelasting op de woningen na reconstructie, moet voorafgaand aan de reconstructie worden getoetst aan de grenswaarden uit de Wgh. De gemeente heeft vragen hierover stelselmatig naast zich neergelegd en niet getoetst.
Deze bescherming van het akoestische klimaat van bestaande geluidsgevoelige bestemmingen is geregeld in afdeling 4 "Reconstructies" van hoofdstuk VI "Zones langs wegen" Wgh.

Dit is op 2-8-2018 reeds aan de gemeente gemeld: "Bij de reconstructie van de weg wordt de as van de weg, door de aanleg van parkeerplaatsen aan de noordzijde, verlegd naar het zuiden. Wat betekent dit voor de geluidsbelasting op de woningen aan de zuidzijde? Kunt u inzicht geven over de heersende waarde en de geluidsbelasting na reconstructie? "

Ook het overrijden van de belijning van de fietssuggestiestroken en de thermoplast cirkels veroorzaakt extra geluid.

Zou je ook deze email willen doorsturen aan de wegbeheerder, met het verzoek een verkeersbesluit te nemen tot het instellen van een snelheidsregime van 30 km/h?
Bij een 30km weg bestaat er geen wettelijk kader met een (geluids)normeringstelsel.

groeten,
Janus Liebregts


Tiny Lommers schreef op 11-4-2023 om 10:34:

Goedmorgen Janus.

Ik snap wat je vraagt en zegt, ik zelf als uitvoerede partij kan op dit moment niets met je vragen en voorstellen, daarom ga je mail doorzetten naar de afdeling wegbeheer. De wegbeheerder is onze interne de opdrachtgever en straks ook beheerder van de Paterstraat.

Ik denk dat mocht je iets aangepast willen zien zij de aangewezen afdeling zijn om hier over te beslissen.

Tiny Lommers
Toezichthouder/Directievoerder

T:

logo

Gemeente Maasdriel
Kerkstraat 45

T: 14 0418
F: 0418 63 88 00

Postbus 10.000
5330 GA Kerkdriel


E:
I:  www.maasdriel.nl

 

 

 

 

 

 

 

Van: Janus Liebregts 
Verzonden: dinsdag 11 april 2023 10:04
Aan: Tiny Lommers
CC: bewoners van de Paterstraat
Onderwerp: Re: Paterstraat/onveilige situatie

 

Goedemorgen Tiny, (cc: bewoners van de Paterstraat)

Dank voor de informatie, het ontwerp is bekend.
Op 27-9-2022 heb ik je reeds gemeld dat de belijning van de fietssuggestiestroken (die hier overigens maar 70cm breed zijn) zodanig zijn aangebracht dat dit extra gevaarlijke situaties voor fietsers oplevert ter hoogte van de kruising met de Lindestraat. Dit is niet conform het ontwerp.
Je zou dit intern overleggen.

Ik heb op 24 maart 2023 deze melding bij het zaak systeem gedaan:
"Vanmorgen bij het de weg op fietsen met mijn kind (8 jaar), zijn we bijna geschept door een erg snel rijdende zwarte Audi. Het 'fietspad' is hier veel te smal."

Er wordt erg hard gereden over de nieuwe weg, de fietssuggestiestroken, over de parkeerplaatsen en zelfs over de stoep. Ik houd mijn hard vast.
Het is niet de vraag of er een fietser wordt geschept, maar wanneer.
Ik vraag je met klem om de onveilige situatie intern aan te kaarten en maatregelen te nemen en ons hiervan op de hoogte te brengen.
Ik verwijs graag nog naar het reeds in 2016 uitgebrachte rapport van Veilig Verkeer Nederland, waarin wordt geadviseerd de snelheid van het verkeer tet beperken tot 30 km/h.

groeten,
Janus Liebregts


Tiny Lommers schreef op 11-4-2023 om 09:21:

Goedemorgen Janus.

 

Bedankt voor de melding via het zaaksysteem van de gemeente Maasdriel, De Paterstraat is afgelopen jaar gerenoveerd, vrijdag wordt op het laatste stuk voorzien van een deklaag, en meteen van witte strepen die het rode asfalt (fiets suggestie strook) scheidt van het zwarte asfalt.

Over een paar weken als het asfalt wat opgeruwd is worden er als laatste op 7 kruisingen nog met thermoplast cirkels aangebracht.

Ook op de kruising bij u voor de deur komt een cirkel. Op dit moment zijn de voor de gemeente Maasdriel gemaakt veranderingen bij u in de straat afdoende, en aangelegd volgens het gewenste ontwerp.

In de foto hieronder de tekening met de nieuwe situatie (mei)als de cirkels zijn aangebracht.

 

 

Tiny Lommers
Toezichthouder/Directievoerder

T: 06-50298110

logo

Gemeente Maasdriel
Kerkstraat 45

T: 14 0418
F: 0418 63 88 00

Postbus 10.000
5330 GA Kerkdriel


E:
I:  www.maasdriel.nl