Nieuwsbrief nr. 7 van de kerngroep Paterstraat

Politiek Maasdriel: graag een veilig en uitvoerbaar verkeersbeleid

Op 21 maart zijn de kiezers aan het woord


Kerkdriel, 6 maart 2018

Beste bewoners van de Paterstraat,

eerst een overzicht van de ontwikkelingen van de laatste maanden.

In commissie ruimte van 11-10-2017 is het Jaarplan openbare ruimte 2018 gepresenteerd, vanaf pagina 23 kunnen we lezen wat de gemeente met de Paterstraat van plan is.

In een brief van 10-10-2017 stelt de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje dat de beoogde locatie voor verplaatsing van de zandbedrijven (Alem/Rossum) niet haalbaar is omdat die in het Gelders Natuurnetwerk ligt.
Na het bezoek van Commissaris van de Koning aan Maasdriel is er door de kerngroep contact gezocht met gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland. Na email-wisselingen verklaart de provincie actief bij de problematiek betrokken te zijn en is op de hoogte van de ontwikkelingen. Een gesprek met de kerngroep voegt naar mening van de provincie op dit moment niets toe.

Na een lang formatieproces is er in oktober 2017 een regeerakkoord gepresenteerd waarbij verkeersveiligheid speerpunt wordt van dit nieuwe kabinet.

Op 2-11-2017 is er een bewonersavond gehouden in de Kreek, waarbij de kerngroep Paterstraat en de gemeente Maasdriel een presentatie hebben gegeven. (Presentatie kerngroep / presentatie gemeente Maasdriel). Zie ook de uitnodiging van de gemeente en de uitnodiging van de kerngroep.

Een zienswijze van een bewoner is gedeeld met de gemeente, omdat deze verhinderd was voor de bewonersavond.
Een bewoner heeft ons een brief van de gemeente ter hand gesteld, over het maximale aantal transportbewegingen ten tijde van een proef met de champostboot, wij hebben de gemeente om verduidelijking gevraagd. Hier vind u de reactie.
Een ondersteunende brief van een bewoner hebben we gedeeld met gemeenteraad en college van B&W

Op 22-11-2017 is er een overleg geweest met de gemeente om de bewonersavond te bespreken, zie het gespreksverslag.
De opvallendste opmerking in dit overleg was dat de gemeente de Paterstraat niet gaat inrichten volgens de richtlijnen van duurzaam veilig. Gevraagd is om dit terug te koppelen naar de raad en het college. Afgesproken wordt om alsnog te onderzoeken hoe je kunt inrichten als 30km weg zonder drempels en wat de gevolgen daarvan zijn.
De provincie lijkt actief te gaan meewerken aan het vinden van een andere locatie voor de zandbedrijven. Er zijn twee locaties genoemd en een daar van heeft de instemming van de zandbedrijven.
Na dit gesprek zijn met ons gedeeld: de reacties van bewoners en een tekening (deel 1 en deel 2) van de weg waarop de wensen zijn aangegeven m.b.t. de inrichting.

Op 12-11-2017 hebben we de gemeenteraad verzocht het onderwerp "Veiligheid en zwaar verkeerproblematiek" als agendapunt voor een politieke avond op te voeren. Met de mededeling "Wij vinden het tijd dat de raad sturend optreedt." Helaas hebben de commissie ruimte en gemeenteraad geen aanleiding gezien om op dit verzoek in te gaan.

In een telefonisch overleg op 22-1-2018 met de Beleidsadviseur Openbare Ruimte, wordt medegedeeld dat de verplaatsing van de zandbedrijven niet meer valt onder de plannen voor "Maasoeverpark" maar onder de plannen "ruimte voor Maasdriel" en dat Niba, gemeente, provincie en zandbedrijven gezamenlijk op zoek zijn naar een alternatieve locatie als de huidige plek. Het rapport Maasoeverpark wat in februari 2018 werd verwacht is uitgesteld naar oktober 2018.

In een overleg met de gemeente op 2-2-2018 wordt een memo van Megaborn gepresenteerd waaruit blijkt dat de vraag (hoe in te richten bij 30km) niet helder is beantwoord. Afgesproken wordt om de vraag zoals hij de vorige keer gesteld, nogmaals per email te sturen, zodat die vraag één op één naar de verkeerskundige kan worden gestuurd, die daarmee een aanvulling kan geven op het memo.

20-2-2018 De ANWB wil dat gemeenten gaan zorgen voor veiliger fietspaden. Per gemeente moet volgens ANWB-baas Frits van Bruggen ook bekeken worden of er meer 30-kilometerzones bij kunnen komen.

Gemeenteraadsverkiezingen

In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft de kerngroep op 22-1-2018 een brief met bijlage naar alle fractievoorzitters verstuurd. Wij willen n.l. graag weten waar de partijen voor staan. De volgende reacties zijn binnengekomen: Het is onmogelijk de Paterstraat in te richten als verkeersveilige gebiedsontsluitingsweg (50km/u). Om aan landelijke verkeersveiligheidsnormen te voldoen is een inrichting als erftoegangsweg (30km/u) noodzakelijk. Drempels zijn niet gewenst vanwege het zware vrachtverkeer. De woonfunctie wordt daarbij versterkt en de ontsluitingsfunctie van de Paterstraat komt daarbij in het gedrang. Het is aan de politiek een helder antwoord te geven op de door ons gestelde vragen.

Het woord is aan de politiek en de keuze is aan de kiezer.

De burgers vragen een nieuw, degelijk, veilig en uitvoerbaar verkeersbeleid, welke partijen gaan ervoor?




U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief, door een email te sturen naar de kerngroep op paterstraat@NLweb.com Wij moedigen u aan om op dit e-mail adres ook al uw klachten, ervaringen, wensen en ideeën kenbaar te maken of u aan te melden om mee te helpen in de kerngroep. Omdat niet iedereen email heeft, kunt u uw klachten, ervaringen wensen en/of ideeën ook mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan een van de leden van de kerngroep. De nieuwsbrieven worden per email via paterpraat@NLweb.com verspreidt en op aanvraag ook in uw brievenbus.

Voor de duidelijkheid:
alle bewoners van de Paterstraat: paterpraat@NLweb.com
kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Uiteraard zijn wij geïnteresseerd in relevante documenten, foto's en video's welke ons kunnen ondersteunen in ons doel: het verbeteren van het leefklimaat van de Paterstraat.

Met vriendelijke groet,

kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Kees de Jong
Paterstraat 66
Janus Liebregts
Paterstraat 53
Thea van Hooft
Lindestraat 1 (hoek Paterstraat)


Op http://www.nlweb.com/paterstraat vindt u alle nieuwsbrieven, rapporten en onderbouwingen.