Nieuwsbrief nr. 5 van de kerngroep Paterstraat

De weg van de minste weerstand


Kerkdriel, 11 mei 2017

Beste bewoners van de Paterstraat,

hier volgt een overzicht van de ontwikkelingen van de laatste maanden.

Op 30 november 2016 is het rapport Verkeersoverlast Paterstraat aangeboden aan wethouder vd Anker en de commissie ruimte. Middels inspreektijd is een toelichting gegeven aan de commissie ruimte.

Op 7 december 2016 bericht het Carillion "omwonenden 'tijdbom' Paterstraat Kerkdriel zijn overlast beu" en het Kontakt "Paterstraat wil ontlast worden"

Het rapport Verkeersoverlast Paterstraat is ook toegestuurd aan de zandbedrijven van Gent en van Herwijnen met het verzoek nader overleg te hebben.
Op 10 februari 2017 is er een overleg geweest met Jos van Gent en zijn adviseur Lucien Jaakke het gespreksverslag vindt u hier. Van Herwijnen heeft niet gereageerd.

Op 20 januari 2017 is er een overleg geweest met de gemeente, het gespreksverslag vindt u hier.
de belangrijkste punten:
-De wateroverlast van de Teisterbandstraat en de Paterstraat tussen Bussenerweg en Beatrixstraat is bekeken, waarvoor een oplossing wordt aangedragen.
In het kort komt het er op neer dat het hemelwater van de Teisterbandstraat, tussen de fietsenmaker en Paterstraat tot aan de Bussenerweg wordt afgekoppeld en via kolken in een aparte leiding terecht komt en ter hoogte van de Bussenerweg wordt overgestort op de sloot.
-Volgens de gemeente is voor de optie van de kerngroep, een verbod op vrachtverkeer, een verkeersbesluit verplicht. De noodzaak hiervan moet daarin worden aangetoond en alle verschillende  belangen moeten tegen elkaar worden afgewogen. Omdat de overlast die wordt ondervonden in de Paterstraat volgens de gemeente binnen wettelijke normen zou blijven, zou de noodzaak ontbreken. De gemeente zal daarom zelf geen initiatief nemen voor een dergelijk verkeersbesluit zoals gevraagd door de Kerngroep. Bij een formeel verzoek is de gemeente wel verplicht over dat verzoek een standpunt in te nemen waartegen in bezwaar / beroep gegaan kan worden.
-De gemeente denkt dat zolang er vrachtverkeer op de Paterstraat rijdt, het instellen van een 30 km. zone, met bijbehorende snelheidremmende maatregelen, geen haalbare mogelijkheid is. Denk daarbij aan trillingsoverlast.
-De gemeente vindt de voorstellen van Veilig Verkeer Nederland, juist vanwege de aanwezigheid van vrachtverkeer, op dit ogenblik niet haalbaar.
-De gemeente wil heel snel met de kerngroep overleggen over de wel haalbare mogelijkheden voor de weginrichting om vervolgens nog dit jaar te kunnen starten met de werkzaamheden.

Op 6 februari 2017 is een brief naar alle raadsfracties verstuurd, met het verzoek in gesprek te gaan vóór de raadsvergadering van 16 februari. Vervolgens is er een gesprek geweest met de raadsfractie van het CDA en er is een telefonisch overleg geweest met Bart de Leeuw van SSM.

Op 16 februari 2017 is in de raadsvergadering ingesproken om het rapport Verkeersoverlast Paterstraat toe te lichten.
Groenlinks wil een "Benen op tafel overleg" met vertegenwoordigers van alle fracties, wethouders en kerngroep, om allemaal over dezelfde informatie te kunnen beschikken.
CDA stemt daarmee in en zegt: "de verkeersveiligheid gaat het ons echt aan het hart". CDA is benieuwd welke maatregelen het huidig college neemt om verbetering in de situatie te maken: "Wij willen wel dat de hele situatie voor onze inwoners veilig is." VVD wil vragen stellen en discussiëren maar mag dat niet, dat moet in de commissie. SSM wil ook een Benen op tafel overleg, ook wethouder de Vreede wil "graag" zo'n overleg.

op 17 februari 2017 is er een overleg geweest met de wethouders vd Anker en de Vreede en ambtenaren. Het gespreksverslag vindt u hier.
de belangrijkste punten:
-de gemeente legt de oplossing voor de problematiek in de Paterstraat bij Niba, een zandwinbedrijf en de ontwikkelaar van het project Ruimte voor MAASDRIEL.
-Niba zal, als onderdeel van de nieuwe invulling bij de Zandmeren, de zandbedrijven aan de Zandstraat moeten verplaatsen, voor de gemeente is het financieel geen haalbare kaart.
-
Stel dat de zandbedrijven niet weg gaan, dan zou het scenario kunnen zijn dat als de investering voor verplaatsing van de zandbedrijven niet hoeft plaats te vinden, de middelen beschikbaar komen voor een grote ontsluitingsroute voor Kerkdriel.
-
Niba moet uiteindelijk het perspectief schetsen. Als duidelijk wordt wat het reëel perspectief is, dan pas is de gemeente aan zet en kijkt dan naar de ontsluiting van de Zandmeren.
-
Er is op dit moment geen overeenkomst meer met Niba, die lag er en daar zat geen eindtermijn in. In 2014 is daar een punt achter gezet. In het kader van het project Maasoeverpark (in samenspraak met de gemeente Den Bosch, provincie en Rijkswaterstaat) worden er mogelijkheden gezien het project opnieuw op te starten. De minister neemt ca. oktober 2017 hier een besluit over.

op 17 februari 2017 is er een overleg geweest met ambtenaren van Hooft en de Laat over de weginrichting. Het gespreksverslag vindt u hier.
Belangrijkste punten:
-De gemeente gaat er vanuit dat het vrachtverkeer vooralsnog blijft rijden en dat het een 50km/h weg blijft (en de meest voor de hand liggende optie is), we kunnen met die wetenschap onze wensen aangeven voor de inrichting van de Paterstraat nadat de rioolproblemen zijn aangepakt.
-De gemeente wil een bewonersavond organiseren om de plannen te presenteren.
-Er wordt afgewerkte champignonmest, via de loswal per schip afgevoerd. De gemeente heeft de ODR gevraagd daar handhavend tegen op te treden.
-Er is constructief gesproken over de weginrichting. Er was echter geen er overeenstemming over de rijsnelheid en de manier waarop de weg zou worden ingericht. Het voorstel van de gemeente: asfalt, geen voorrang op de kruispunten, smalle rijbaan met overrijdbare, gekleurde kantstroken wordt voorgelegd aan de bewoners op een te organiseren bewonersavond.

Op 7 maart verlaat Kees de Jong de kerngroep en wil het stokje graag overdragen aan een andere bewoner. Wij danken Kees voor zijn inzet en bijdrage voor het verbeteren van het leefklimaat in de Paterstraat en roepen eenieder op die zich geroepen voelt het stokje op te pakken, zich te melden bij de kerngroep.

John Doomernik (Teammanager Realisatie en Beheer van de gemeente Maasdriel) heeft op 21 april de gemeentelijke dienst verlaten.

Dinsdag 18 april is er gestart met wegwerkzaamheden aan de Zandstraat, de werkzaamheden duurden tot vrijdag 5 mei.


In nieuwsbrief 3 schreven we:
"De strekking is dat veel klachten uit de straat niet serieus genomen lijken te worden. Zo wordt bijvoorbeeld de door de hele straat ondervonden geluidsoverlast, onder de mededeling "er is geen bovengrens ten aanzien van het geluidsniveau", afgedaan als niet relevant en gebruikt als reden om weg te kijken."
Wij hebben daartoe onze onvrede bij de gemeente geuit en gevraagd om aanvullende informatie.

In onze nieuwsbrief 4 schreven we: "Nog steeds worden onze vragen over de geluidsoverlast en fijnstof niet beantwoord."

In het gesprek van 20 januari 2017 blijken deze opmerkingen wrevel op te wekken bij de gemeente en wordt gesteld dat de overlast binnen wettelijke normen blijft. In een verduidelijking zegt de gemeente: Er werd gesteld dat er voor bestaande situaties geen harde normen bestaan. Die vallen onder "normale maatschappelijke" ontwikkelingen. Gewezen is ook op de nieuwbouw van de afgelopen jaren. In het kader van de bestemmingsplanwijzigingen moesten daarvoor de genoemde onderzoeken wel plaatsvinden. Die woningen zijn/worden gebouwd. De conclusie van de gemeente is dat leefbaarheid op de Paterstraat voldoende is.

Na enig onderzoek blijkt dat er voldoende handvaten zijn voor de gemeente om overlast terug te dringen:
In het kader van de zorgplicht heeft de gemeente de bevoegdheid maatwerkvoorschriften te stellen aan bedrijven ter voorkoming van indirecte hinder. In de toelichting van het Activiteitenbesluit staat dat maatwerkvoorschriften ter voorkoming van indirecte hinder vallen onder de zorgplicht.
De zorgplicht is van toepassing op de verkeersaantrekkende werking van een inrichting die nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben. Met andere woorden, de gemeente kan voorschriften opnemen in de vergunningen van de bedrijven die overlast aan de Paterstraat veroorzaken. Als dat niet voldoende is, is de gemeente ook in staat verkeersbesluiten te nemen.

Als je alleen al de overlast afkomstig van het vrachtverkeer bekijkt, dan zijn er diverse plaatsen in de Paterstraat waar je kunt stellen dat het woon en leefklimaat slecht is, en waar er slaapverstoring in de nachtelijke uren plaats vindt. Dit vrachtverkeer is afkomstig van bedrijven uit o.a. de Zandstraat en Kievitsham, welke de Paterstraat als ontsluitingsroute gebruiken.

Als overlast niet wordt onderzocht hoe kun je dan stellen dat die binnen de normen blijft en hoe kun je die dan wegen in beslissingen.
Impliciet zegt de gemeente: "U hoeft niet meer te klagen over geluidsoverlast, gezondheidsrisico's, trillingsoverlast of verkeersonveiligheid etc., wij doen daar niks mee want dat hoeven wij niet. Onderzoeken daarnaar voegen niets toe. De Paterstraat moet een 50km weg blijven en het vrachtverkeer moet blijven rijden."

Wij vinden dat de gemeente de oplossing van de problematiek in de Paterstraat zelf ter hand moet nemen en niet moet blijven wachten tot Niba brood ziet in het verplaatsen van de zandbedrijven.


Wij herhalen daarom onze conclusie uit het rapport verkeersoverlast Paterstraat:
De leefbaarheid van de Paterstraat staat ernstig onder druk, de bewoners van de Paterstraat ondervinden reeds langere tijd verkeersonveiligheid, trillings- en geluidsoverlast, scheuren in muren en vloeren, gezondheidsrisico's door fijnstof en het risico van letsel en verdere materiële schade. Ondanks plannen (sinds 2009) dreigt hier niets aan gedaan te worden. Integendeel, het vrachtverkeer lijkt "gefaciliteerd" te worden met beter asfalt. Dit is voor de omwonenden onacceptabel. Het is onwenselijk investeringen te doen in infrastructuur welke zullen leiden tot nog meer en langdurige overlast, schade en onveiligheid. Beter is het te investeren met de blik op de toekomst, waarbij recreatiegebied de Zandmeren en de bedrijvigheid in Kerkdriel zich verder kan ontwikkelen en vrachtwagens zoveel mogelijk uit woongebied worden geweerd.

Wij willen de situatie wel tijdelijk gedogen, de voorwaarde daarbij moet zijn: een duidelijk plan met een duidelijk tijdspad
 
Wij voelen dat de gemeente niet aan onze kant staat.
Aangezien het zeer uitgebreide vooronderzoek van de kerngroep Paterstraat niet serieus genomen wordt, rest ons geen andere keus dan door middel van een verzoek een zorgvuldige afweging af te dwingen.

Wij bereiden daarom een formeel verzoek aan het college van B&W voor, tot het nemen van de nodige besluiten welke recht doen aan de bevindingen en conclusies uit het rapport Verkeersoverlast Paterstraat en het rapport van Veilig Verkeer Nederland.


U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief, door een email te sturen naar de kerngroep op paterstraat@NLweb.com Wij moedigen u aan om op dit e-mail adres ook al uw klachten, ervaringen, wensen en ideeën kenbaar te maken of u aan te melden om mee te helpen in de kerngroep. Omdat niet iedereen email heeft, kunt u uw klachten, ervaringen wensen en/of ideeën ook mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan een van de leden van de kerngroep. De nieuwsbrieven worden per email via paterpraat@NLweb.com verspreidt en op aanvraag ook in uw brievenbus.

Voor de duidelijkheid:
alle bewoners van de Paterstraat: paterpraat@NLweb.com
kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Uiteraard zijn wij geïnteresseerd in relevante documenten, foto's en video's welke ons kunnen ondersteunen in ons doel: het verbeteren van het leefklimaat van de Paterstraat.


Met vriendelijke groet,

kerngroep Paterstraat: paterstraat@NLweb.com

Janus Liebregts
Paterstraat 53
Thea van Hooft
Lindestraat 1 (hoek Paterstraat)


Voorgaande nieuwsbrieven:
nieuwsbrief nr.4 Knelpunt vrachtverkeer
nieuwsbrief nr.3 Onbevredigende antwoorden
nieuwsbrief nr.2 Tussenstand
nieuwsbrief nr.1 Dweilen met de kraan open
oproep aan bewoners Paterstraat